Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora priprema za poslove budućnosti

Objavio: Arijana Kladar Terzić - 29.04.2024. - Vrijeme čitanja: 4min

Sveučilište u Zagrebu je pokrenulo inovativni prijediplomski program u Šibeniku, koji je rezultat suradnje Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) te Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB).

Priprema za budućnost u energetskom sektoru postaje sve važnija zbog intenzivnih ulaganja u sektor obnovljivih izvora energije u Europi. Očekuje se da će do 2050. godine biti potrebno čak 43 milijuna stručnjaka za obnovljivu energiju.

Studij pruža studentima znanja i vještine za razumijevanje i primjenu energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora te održivog planiranja i razvoja. Kroz multidisciplinarni pristup, studenti se upoznaju s kompleksnim aspektima energetske tranzicije, uključujući tehničke, ekonomske, društvene i ekološke faktore. Istaknuti nositelji programa su FER i FSB, poznati po svojoj stručnosti i izvrsnosti u području inženjerskih znanosti.

Međunarodna suradnja

Jedna od ključnih prednosti programa je mogućnost daljnjeg napredovanja studenata kroz različite diplomske studije. Studenti se mogu upisati na diplomski studij na FSB-u i FER-u pod istim uvjetima kao i oni koji su završili prijediplomski studij u Zagrebu. Program pruža mogućnost međunarodne suradnje i razmjene studenata s prestižnim sveučilištima diljem svijeta. To omogućuje studentima da prošire svoje akademske horizonte, upoznaju različite kulture te steknu nove perspektive i ideje.

Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora Sveučilišta u Zagrebu predstavlja ključnu inicijativu u pripremi budućih lidera u području održivosti. Njegova svrha je osposobiti studente da postanu stručnjaci koji će doprinijeti stvaranju čišće i bolje budućnosti za sve.

Šibenik – zeleni grad

Šibenik, grad zelenih energija, ističe se kao posebno inspirativno okruženje za studente koji pohađaju studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora. Grad aktivno promiče održivi razvoj te je dom brojnim projektima u području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Primjerice, solarna elektrana u Šibeniku je jedna od najvećih u Hrvatskoj te pruža izvrstan primjer primjene obnovljivih izvora energije u praksi. 

Šibenik je također poznat po mnogim energetski učinkovitim zgradama i solarnim elektranama, pružajući studentima priliku za praktično primjenjivanje teorijskih znanja. Suradnja s lokalnim vlastima, poduzećima i nevladinim organizacijama omogućuje studentima suočavanje s stvarnim izazovima održivog razvoja u lokalnoj zajednici, pružajući im relevantne vještine i znanja za buduću karijeru.

Osim toga, ljepota i bogata povijest Šibenika čine ga inspirativnim okruženjem za učenje i istraživanje. Kroz različite aktivnosti izvan studija, studenti imaju priliku istražiti grad. Upoznati se s njegovom kulturom i tradicijom te pronaći inspiraciju za buduće projekte i razvoj karijera.

Perspektivne mogućnosti zapošljavanja

Prijediplomski studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku provodi se kroz trogodišnji sveučilišni program. Program se izvodi kroz šest semestara, pri čemu studenti trebaju ostvariti ukupno 180 ECTS-a. Završetkom ovog studija, studenti stječu kvalifikaciju sveučilišnog prvostupnika inženjera energetskih tehnologija, otvarajući put ka budućnosti digitalne tranzicije i zelene energije.

Prvostupnici inženjeri energetskih tehnologija imaju priliku započeti karijeru na različitim područjima povezanim s održivom energetikom. To uključuje projektiranje i programiranje solarnih elektrana, vjetroelektrana te rješavanje problema skladištenja energije. S obzirom na brzu ekspanziju sektora obnovljivih izvora energije diljem Europe, predviđa se da će do 2050. godine broj zaposlenih u ovom sektoru porasti na čak 43 milijuna, otvarajući tako perspektivne mogućnosti zapošljavanja.

Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku pruža sveobuhvatno obrazovanje koje kombinira teorijsko znanje, praktično iskustvo i međunarodnu suradnju. Kroz ovaj program, studenti se pripremaju postati lideri u području održivosti. Također se osposobljavaju za suočavanje s izazovima energetske tranzicije, doprinoseći tako stvaranju bolje i čišće budućnosti.

_______________________________________

Izvor: Srednja.hr

Fotografija: Stocksnap – Pixabay