Kao jedan od vrlo rijetkih javnih događaja na otoku, na Susku je u srijedu, 27. rujna, održano predstavljanje monografije “Otok Susak” iz 1957. godine u Donjem selu

Predstavljanje je trebalo biti održano prošle srijede, no zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, a s obzirom na to da je većina sudionika događaja trebala doputovati s Lošinja, događaj je odgođen.

Priredbom u osnovnoškolskoj zgradi na Susku svečano je lošinjskoj Osnovnoj školi Marija Martinolića predan primjerak monografije “Otok Susak” iz 1957. godine.

Važnost ove knjige, u nakladi Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti (danas: HAZU) u tome je, da je nastala na temelju opsežnih multidisciplinarnih istraživanja obavljenih 1953. godine, kada je na otoku Susku živjelo više od 1400 stanovnika, a obrađena su područja zemlje, vode, ljudi, gospodarstva, društvenog razvitka, govora, nošnje, građevina, pjesama i zdravlja.

Priredba je otvorena nastupom svih četvero učenika sušćanske područne škole – pod vodstvom profesorice Barbare Bušić-Ribarić otpjevali su nezaobilaznu “Sansego gradiću” – a potom je ulomke iz uvodne riječi monografije, koje je napisao dr. Mijo Mirković, pročitao dr. Julijano Sokolić, publicist i predsjednik Katedre Čakavskog sabora Cres-Lošinj.

Knjigu, koja Susak predstavlja na gotovo šesto stranica, uime Rotary kluba “Lošinj” predao je tajnik dr. Branimir Domac, a preuzela ju je školska ravnateljica prof. Olivela Franko. K tome, Julijano Sokolić knjižnici područne škole uručio je veći broj izdanja u nakladi Katedre Čakavskog sabora.

U predstavljanju je sudjelovao i umirovljeni novinar Borislav Ostojić iz Rijeke, koji veliki dio godine provodi na Susku i svakodnevno na svojoj Facebook-stranici objavljuje otočne zapise i fotografije. Govorio je o karakterističnim otočnim nadimcima, te naveo da je tradicionalni naziv znamenitosti u župnoj crkvi bio “Veli križ”, ali je upravo tijekom istraživanja pedesetih godina zabilježen kao “Veli Buoh”. Događaj je zaključio Sokolić, kazavši da Ostojić u rukopisu ima opširnu knjigu o otoku Susku, uz nadu da će ona ubrzo ugledati svjetlo dana.

 

IZVOR :  otoci.net