Svijet u transformaciji: WWF i BCG analiza obnovljive energije

Objavio: Pokret Otoka - 20.11.2023. - Vrijeme čitanja: 3min

Stručnjaci preporučuju radikalnu promjenu u proizvodnji energije kako bi se suzbile posljedice klimatske krize

Međutim, pojavila se kontrateza tvrdeći da će utjecaji prijelaza na sustav dominiran obnovljivom energijom oštetiti zajednice i prirodu. No, ne smijemo izgubiti iz vida širu sliku: općenito, obnovljivi izvori energije puno su bolji za ljude i prirodu, a imamo alate ne samo za izbjegavanje ili minimaliziranje bilo kakvih negativnih utjecaja, već i za planiranje i izgradnju na načine koji počinju obnavljati prirodu.

Transformacija energetskog sektora zahtijeva globalnu sistemsku promjenu koja kombinira sve potrebne promjene na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini. Brza transformacija energetskog sektora ne dolazi bez utjecaja na prirodne resurse i lokalne zajednice, ali znatno je manje štetna od nastavka trenutnog puta opskrbe svijeta prije svega fosilnim gorivima. Trebamo prijeći na energetski sustav koji uzima u obzir troškove i koristi za prirodu u svim fazama planiranja, dizajniranja, razvoja i donošenja odluka.

U analizi koja je prva takve vrste, WWF i Boston Consulting Group uspoređuju brzi prijelaz na obnovljivu energiju s našim trenutnim pristupom dominiranom fosilnim gorivima u ključnim područjima, uključujući rudarstvo, kvalitetu zraka, kvalitetu vode, ekosustave, biološku raznolikost, dobrobit ljudi i površinu zahvaćenu. Rezultati pokazuju da je brzi prijelaz na obnovljivu energiju dramatično bolji za prirodu, ljudsko zdravlje i sigurnost te zapošljavanje.

Pogledajte neke od najuvjerljivijih rezultata.

Dobrobit ljudi

Na svih osam socioekonomskih mjera, scenarij brzog prijelaza ostvaruje znatno veće koristi za ljude. Uključuje poboljšanu sigurnost hrane, ljudsko zdravlje i životne uvjete u usporedbi s poslovanjem kao i obično.

Izvor: Screenshot WWF

Biološka raznolikost

Rizici za biološku raznolikost, prirodne staništa i ekosustave značajno su niži u brzom prijelazu na obnovljive izvore energije u usporedbi s budućnošću poslovanja kao i obično.

Izvor: Screenshot WWF

Rudarstvo

Ekološki otisak za kritične minerale potrebne za brzi prijelaz na obnovljivu energetsku budućnost bit će puno manji od zemljišta oslobođenog od rudarenja ugljena.

Izvor: Screenshot WWF

Zemlja

Razmatranjem ukupnog otiska razvoja energije i onog povezanog s gubicima i degradacijom zemljišta uzrokovanom klimatskim promjenama, predviđeni ukupni utjecaj na zemlju (i ocean) manji je u scenariju brzog prijelaza u usporedbi s fosilnim energetskim sustavom poslovanja kao i obično.

Izvor: Screenshot WWF

Voda

Kvaliteta vode značajno će se poboljšati ako brzo prijeđemo na obnovljivu energiju, rezultirajući masovnim zdravstvenim koristima za ljude.

Izvor: Screenshot WWF

Kvaliteta zraka

Kvaliteta zraka značajno će se poboljšati ako brzo prijeđemo na obnovljivu energiju, rezultirajući masovnim zdravstvenim koristima. Emisije zagađivača zraka su između 60% i 90% manje uz brzi prijelaz na obnovljivu energiju do 2050.. Govorimo u usporedbi s fosilnim energetskim sustavom poslovanja kao i obično.

Izvor: Screenshot WWF
Izvor: Screenshot WWF

Izvor: WWF

Fotografije: WWF

Naslovna fotografija: Adobe Stock