Swedish Nomad uvrstio hrvatske otoke u 55 razloga zašto posjetiti Hrvatsku

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 10.01.2018. - Vrijeme čitanja: 3min

Koliko smo samo puta pročitali izvještaj oduševljenog blogera o prirodnim ljepotama, o moru, hrani i ljudima u Hrvatskoj…? Dovoljno puta da nam oko samo preleti preko ”10 REASONS WHY TO VISIT CROATIA”.

Toliko je učestalo da više ne čitamo članak, niti obraćamo pozornost na njega – to već sve znamo. Svi nas hvale –  sunce, more i plaža svud oko nas. Ipak je to naša zemlja, zemlja u kojoj živimo. No, ovoga puta mi je ipak nešto zapelo za oko..

 

”55 razloga zašto posjetiti Hrvatsku”

Iako me na prvu iznenadilo, vrlo brzo sam se sjetila da bi bez problema i sama nabrojala 55 razloga zašto je ovdje najbolje na svijetu. A još mi je jasnije bilo kad sam se sjetila da Hrvatska ima preko 1000 otoka i da se, naravno, neki od njih nalaze i na ovoj listi…

”55 reasons why everyone should visit Croatia” napisao je bloger Alex Waltner a.k.a Swedish Nomad, fotograf i svjetski putnik koji je Hrvatsku posjetio više puta ali je svaki put iznova oduševljen ljepotama naše male zemlje.  U opsežnoj listi mjesta, fine hrane i doživljalja naveo je i nekoliko naših otoka. Sigurna sam da bi svaki od naših otoka našao svoje mjesto na toj listi (ili bar produžio listu) da je Alex uspio posjetiti još koji od njih. Tako se na listi razloga pod brojem 9. nalaze spektakularne plaže. Među osam plaža koje su nabrojane, čak sedam ih se nalazi na otocima – Hvaru, Braču, Cresu, Korčuli i Pagu.

 

Svoje samostalno mjesto na listi dobili su otoci Brač, Hvar, Korčula i otočje Kornati. Dobio ga je i otok Pag, točnije Paški sir.

Svaki od razloga na listi opisan je u par rečenica, a fotografije koje je Alex snimio oduzimaju dah i govore puno više no što ispod njih piše. Nakon što sam ovo pročitala, shvaćam da malo tko na svijetu ima sve što mi ovdje imamo i da vrijedi posvetiti pažnju upravljanju turizmom. Istina je da i dalje nemarno postupamo s njim. Možda baš iz razloga što nam svi uvijek hvale prirodne ljepote dolazimo do zaključka kako našem turizmu ništa ne fali. Ovu ću pohvalu shvatiti kao buđenje iz sna i odlučujem da ću kao pojedinac više djelovati i pratiti kako se postupa s turizmom u našoj zemlji i na našim otocima, pa makar to značilo pohvaliti primjer dobre prakse ili proširiti vijest o devastaciji. Netko se potrudio to napisati, što znači da je nekom još stalo. Pridružite nam se! 🙂

Svih 55 razloga možete pročitati na Alexovom blogu: www.swedishnomad.com/55-reasons-to-visit-croatia.

 

Autorica: Paula Bolfan

Foto: Andrijano Nigoević