UŠTEDI ENERGIJU
June 29, 2020

POZIV - “Business Development and Innovation Croatia”

Cilj Programa je povećati stvaranje vrijednosti i održivi rast u hrvatskom poslovnom sektoru. Program nastoji potaknuti i razvijati dugoročnu poslovnu suradnju između Norveške i Hrvatske na temelju poslovnog razvoja i inovacija.

Ovim pozivom na dostavu projektnih prijedloga definirana su dva fokusna područja: inovacije zelene industrije i plavi rast.

Dakle, cilj je financirati razvoj i primjenu inovativnih zelenih ili plavih tehnologija / proizvoda, procesa i rješenja. Očekivani ishod projekata financiranih ovim pozivom povećana je konkurentnost hrvatskih poduzeća unutar spomenutih područja u obliku rasta prometa i neto operativne dobiti te stvaranja novih radnih mjesta. Očekuje se da će projekti također doprinijeti razvoju i primjeni inovativnih tehnologija, procesa i rješenja, kao i smanjenju emisije CO2 i energetski učinkovitijim proizvodnim procesima.

Ciljna skupina ovog programa su hrvatska poduzeća u privatnom sektoru (MSP-a i velika poduzeća), s posebnim naglaskom na mala i srednja poduzeća (SMEs). Nije obvezno imati partnere u projektima, ali potiču se partnerski projekti. Projekt partnerstva definira se kao suradnja između podnositelja prijave u Hrvatskoj i najmanje jedne pravne osobe u Norveškoj ili Hrvatskoj provodeći projekt u kojem su svi subjekti neovisni jedni od drugih i obavljaju značajne i relevantne zadatke u ispunjavanju projekta. Prihvatljivi partneri mogu biti privatni ili javni subjekti, komercijalni ili nekomercijalni, registrirani kao pravna osoba u državama donatorima (Norveška) ili u Hrvatskoj.

.

Podrška se može pružiti projektima koji će provoditi aktivnosti unutar poduzeća koji se prijavljuju za financiranje u jednom od sljedećih područja:

– Inovacije u zelenoj industriji – prihvatljive aktivnosti:

1. Razvoj, implementacija i ulaganje u inovativne ekološke tehnologije

2. Razvoj zelenih proizvoda i usluga

3. Razvoj i primjena „zelenijih proizvodnih procesa“

.

– Plavi rast – prihvatljive aktivnosti:

1. Razvoj i ulaganje u pomorsku infrastrukturu

2. Razvoj i ulaganja u obalni i pomorski turizam

3. Razvoj i ulaganje u plavu biotehnologiju

4. Razvoj i ulaganje u rudarske resurse morskog dna

5. Razvoj proizvoda i rješenja vezanih uz pomorski promet

6. Razvoj rješenja o plavoj energiji

7. Razvoj inovativnih proizvoda i rješenja u ribarstvu i akvakulturi

8. Razvoj inovativnih rješenja u vezi s morskim otpadom

9. Razvoj inovativnih tehnologija za opskrbu vodom, uključujući desalinizaciju

Za podnositelje zahtjeva koji u trenutku podnošenja zahtjeva posluju najmanje 3 godine minimalni iznos bespovratne pomoći koji se prijavljuje iznosi 200.000 EUR, dok najviši iznos aplicirane potpore iznosi 1.500.000 EUR. Za podnositelje zahtjeva koji posluju najmanje 1 godinu u trenutku podnošenja zahtjeva minimalni iznos potpore za koju se aplicira iznosi 50.000 EUR, dok najviši iznos aplicirane potpore za potporu iznosi 200 000 EUR.

Da bi bile prihvatljive, prijave se moraju podnijeti na Innovation Norway putem elektroničkog portala za prijave najkasnije 15. studenog 2020.

 

_________

Izvor: Poduzetnički centar Synergia

Fotografija: Photo by Mikita Karasiou on Unsplash

 

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram