UŠTEDI ENERGIJU
September 22, 2022

TALLINN - Opušci cigareta s plaža kao materijal za 3D printer

Primjer dobre prakse s Baltičkog mora: Opušci cigareta s plaža u Tallinnu dobili novi život kao materijal za 3D printer

Prošli tjedan, kao način proslave Dana Baltičkog mora, općina Sjeverni Tallin postavila je posebne kante za smeće u koje pušači mogu odlagati svoje opuške.

Na prvi pogled, to se ne čini revolucionarnim, no postaje intrigantno nakon što saznate za što će se ta otpad koristiti - stvaranje pređe materijala za 3D ispis koji se može kompostirati. Za sada će to biti pilot projekt koji će trajati dva mjeseca. Na kraju će se ocijeniti je li smanjeno onečišćenje opušaka na plažama - prenosi green.hr

 

Primjer dobre prakse s Baltičkog mora

Opušci su jedna od najrasprostranjenijih vrsta morskog otpada u Baltičkom moru. Većina otpada koji se nalazi u moru i priobalju, osim plastike, sastoji se od opušaka i filtera cigareta koji su otrovni i ne razgrađuju. Jedan opušak cigarete može otrovati i do 1000 litara vode, a otrovi koji se iz njega ispuštaju u vodu mogu tamo ostati i do 10 godina i smrtno su štetni za vodeni svijet.

“Godišnje gotovo 80 tona filtera za cigarete završi u prirodi. Oni se ne razgrađuju, a otrovne tvari sadržane u njima loše utječu na morske životinje, a na taj način ulaze i u ljudsku prehranu. Nadam se da će specijalne kante za opuške pomoći u smanjenju stvaranja ovog raširenog morskog otpada,” rekao je zamjenik gradonačelnika Joosep Vimm. “Ono što projekt čini posebno zanimljivim je to što će se, osim što će se samo skupljati opušci s plaže, oni preraditi u materijal za 3D ispis koji se može kompostirati, čime će se smanjiti problem plastičnog otpada”.

Lokacije kanti za smeće odabrane su u suradnji s upravom Sjevernog Tallinna. Kutije su postavljene dva mjeseca u Stroom beach parku, na rivi Katariina i ribarskom pristaništu na plaži Pikakar, uz novu šetnicu Kalaranna, uz šetnicu Kopli lines, na Lennusadami i na rivi Linnahalli, gdje je kafić s vanjskom terasom. Na gradskom području postavljeno je ukupno 20 kanti za smeće. Ako se projekt pokaže uspješnim, u budućnosti će se kupovati kante za opuške i postavljati šire u obalnim i riječnim područjima Tallinna.

 

__________
Izvor: green.hr
Naslovna fotografija: Pixabay

 

 

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram