TIJAT – Omiljeni brod 1. srpnja ide u mirovinu!

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 30.06.2023. - Vrijeme čitanja: 3min
Foto: Neven Jović/ morski.hr

Zakuhalo se ovih dana oko jednog starca. Jadrolinijin brod Tijat, izgrađen već daleke 1955. godine, od 1. srpnja ide u zasluženu mirovinu. No, njegove kvalitete ne zaboravljaju ljudi koji o njemu desetljećima ovise. Žele ga sačuvati od rezališta i zadržati tamo gdje je najomiljeniji – u svom Šibeniku.

Motorni brod Tijat je klasični putnički brod za lokalne linije u sastavu flote hrvatskog nacionalnog brodara Jadrolinije. Izgrađen je 1955. godine u brodogradilištu Brodosplit. Do 1991. plovio je pod imenom Ohrid nakon čega je preimenovan u Hrid. Sadašnje ime dobio je 1997. godine. Što je stariji, otkrivaju ga ga sve mlađe generacije, a i mnogi stariji ga vole više nego neke nove brodove i trajekte koji pristižu u Jadrolinijinu flotu. Mnogi su s Tijatom odrastali, a brod s dušom je dobio svoje poklonike i na Facebooku u grupi “Tijat u srcu“.

Dužina mu je 37,6 m, širina 7 m, a gaz 2,4 m. Maksimalna brzina plovidbe mu je 12 čvorova, a kapacitet 300 putnika. Ima i još dva blizanca. No brodu Premudi, kako čujemo ovih dana, u lošinjskom brodogradilištu planiraju ugraditi Tijatovo srce, nepoderivi motor Sulzer 6 TW 24, kakvi se u svijetu više ne proizvode.

Foto: Saša Jurat / morski.hr

Sastanak sa županom i gradonačelnikom: “Brod koji je potreban Šibeniku”

Strahuju tako njegovi ljubitelji da će doći konačan kraj njihovu ljubimcu. Upravo su se zbog toga pripremali na prosvjed u Šibeniku. Umjesto prosvjeda, sjeli su za stol s delegacijom Šibensko-kninske županije, a onda i Grada Šibenika. Neslužbeno se doznaje da sve strane žele zadržati brod, no još se ne zna bi li brod kupili ili dobili na poklon. Čak se i Ministarstvo kulture, ali i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture zalaže da se trajno zadrži u Šibeniku.

Održan je i sastanak sa šibensko-kninskim županom, gospodinom Markom Jelićem kao i s gradonačelnikom Šibenika Željkom Burićem koji su se složili da je Tijat potreban Šibeniku te da bi se upotrijebio kao dodatak projektu šibenskih tvrđava.

Za sada se čini da je ispred Tijata svijetla budućnost. Očuvanje broda na ovakav način bi bio hvale vrijedan potez grada Šibenika i Šibenske Županije budući da do sada ne postoji ovakva priča. Upravo tu priču olakšava činjenica da u EU fondovima postoje stavke za ovakve projekte u kojima se žele sačuvati objekti vrijedni za buduće generacije.

Jadrolinija: “Tijat će zamijeniti Postira”

U Jadroliniji kažu da nisu upoznati sa sastankom te su odgovorili kako brod Tijat 1.7. ide u zasluženu mirovinu te će ga zamijeniti brod Postira. O daljnjim koracima vezanim za omiljeni brod, javnost će biti pravovremeno obaviještena.

Izvor: Jurica Gašpar morski.hr

Naslovna fotografija: morski.hr