Izvor: Boris Kačan

Tijat – slavni i voljeni brod ipak neće završiti u rezalištu nego će i dalje ploviti kao izletnički brod

Magazin Nacional u broju od 20. kolovoza donosi opširni tekst o brodu Tijat te otkriva da taj slavni i voljeni brod ipak neće završiti u rezalištu nego će i dalje ploviti kao izletnički brod za šibenske tvrđave i muzeje. Tijat će kupiti Šibensko – kninska županija i dati mu novi život i namjenu. Grad Šibenik će taj projekt pomoći financijski te stručno u cilju pribavljanja sredstava iz europskih fondova.

U tekstu se ističe da zahvaljujući inicijativi ‘Tijat u srcu’ brod Tijat neće biti poslan u rezalište, već će postati brod za izlete na šibenske tvrđave i muzeje, a smiješe mu se i fondovi EU-a te dodaje da je Šibensko-kninska županija uputila Jadroliniji pismo namjere da je spremna kupiti Tijat i dati mu novu namjenu. Jadrolinije je dala pozitivan odgovor moguće je i zato jer je i sama imala plan obnove tog broda.

Slijede, razgovori kapetana Vjekoslava Dorića, člana Uprave Jadrolinije, i župana Jelića s ministrom Olegom Butkovićem u Ministarstvu mora i pravno reguliranje te primopredaje.

Šibensko – kninska županija spremna je ulagati u obnovu broda; trupa, palube, interijera. Lučka uprava Šibensko-kninske županije obećala je za Tijat osigurati stalni vez. Grad Šibenik najavljuje da će se angažirati u dobivanju sredstava iz EU fondova za obnovu Tijata.

Izvor: DG @ morskihr

Fotografija: Boris Kačan