Top 10 automobila s najvećim kapacitetom baterije

Objavio: Martin Tuđen - 10.07.2024. - Vrijeme čitanja: 3min

Baterije električnih automobila postaju sve veće, što rezultira većim dosegom i boljom prikladnošću za svakodnevnu upotrebu.

Električni automobili doživljavaju brzi napredak, a njihove baterije postaju sve veće, što rezultira većim kilometarskim dosegom i boljom prikladnošću za svakodnevnu upotrebu. Ovo ih čini privlačnom alternativom vozilima s unutarnjim izgaranjem.

Što se danas smatra velikom baterijom?

Tehnologija automobilskih baterija uvelike je napredovala. Primjerice, VW e-Golf, koji se proizvodio od 2014. do 2020., imao je maksimalno 31,5 kWh kapaciteta baterije. Njegov nasljednik, VW ID.3, ima najmanje 45 kWh, dok top varijanta ID.3 trenutno pohranjuje čak 77 kWh. VW nudi i veće baterije, do 86 kWh, no ni to nije dovoljno da bi se uvrstili među top 10 automobila s najvećim baterijama u Europi. Iznenađujuće, među njima više nema ni Tesle, koja je nekad dominirala po kapacitetu baterije i dosegu.

Ako se osvrnemo na europsko tržište, električni Mercedes S-klase EQS trenutačno prednjači u ovom pogledu. Nedavne promjene povećale su ionako veliku bateriju sa 108 na 118 kWh neto kapaciteta.

Bruto i neto kapacitet baterije

Važno je napomenuti razliku između bruto i neto kapaciteta baterije. Mnogi proizvođači navode bruto kapacitet ili ne specificiraju jasno o kojoj vrsti kapaciteta je riječ, što može zbuniti kupce. Bruto kapacitet označava ukupnu količinu električne energije koja ulazi u bateriju, ali nije u potpunosti dostupna za korištenje. Neto kapacitet predstavlja onu količinu energije koja se može iskoristiti tijekom vožnje. Razlike između ta dva kapaciteta mogu biti značajne, a bruto kapacitet je često marketinški trik kojim se privlače kupci.

Auto Start napravio je listu deset automobila s najvećim kapacitetima baterija na europskom tržištu, pri čemu su svi kapaciteti navedeni kao neto:

  1. Mercedes EQS 450+ – 118 kWh
  2. Volvo EX90 Twin Motor – 107 kWh
  3. Fisker Ocean – 106,5 kWh
  4. Audi Q8 e-tron 55 quattro – 106 kWh
  5. BMW iX M60 – 105 kWh
  6. BMW i7 xDrive 60 – 101,7 kWh
  7. Kia EV9 – 99,8 kWh
  8. Mercedes EQE 350+ – 96 kWh
  9. Ford Mustang Mach-E GT – 91 kWh
  10. Mercedes EQE 350 4Matic – 90,56 kWh

Na listi su navedeni samo modeli električnih automobila čiji proizvođači jasno navode neto kapacitet baterije. Na popisu je i Fisker Ocean, jer iako je tvrtka službeno bankrotirala, a proizvodnja stala, Fisker Ocean se još nudi u salonima u nekim državama EU jer se rasprodaju zalihe.

Budućnost automobilskih baterija

Baterija od čak 1000 kWh mogla bi biti dostupna za nekoliko godina. Proizvođači baterija koji istražuju ovu čudotvornu bateriju neprestano spominju ovu magičnu brojku. Ali uz trenutnu litij-ionsku tehnologiju, takvi sustavi za pohranu energije su nezamislivi u običnom automobilu jer bi, s obzirom na moguću gustoću energije, težili oko četiri tone.

Međutim, s novim baterijskim tehnologijama, poput solid-state baterija, jednog dana bi mogle biti moguće osjetno veće gustoće energije, a time i baterije neslućenog kapaciteta u modernim električnim automobilima. Takve baterije omogućile bi duga putovanja bez potrebe zaustavljanja radi punjenja.

Tako će kapaciteti baterija u modernim električnim automobilima polako rasti, ali će baterije ostati vrlo teške. Auto Start prenosi kako trenutna baterija u Audiju Q8 e-tron teži čak 700 kilograma. Teško je zamisliti koliko ekološki ili održiva proizvodnja ove baterije može biti. Posebice kada se uzme u obzir koliko je sirovina potrošeno za takvu bateriju, te koliko je CO2 ispušteno u atmosferu tijekom njene proizvodnje.

_______________________________

Izvor: autostart.24sata.hr

Naslovna fotografija: Image by G.C. from Pixabay