1. Otok Zlarin, najbliži je otok šibenskog arhipelaga, udaljen je od kopna cirka 2 kilometra (do Zlarina se iz šibenske luke stiže nakon 20-tak minutne vožnje brodom).

2. Zlarin se proteže  na 8,19 km2.

3. Na otoku živi 276 stanovnika, no taj broj se bitno poveća od ožujka do listopada tijekom turističke sezone.

4. Zlarin je jedan od rijetkih hrvatskih otoka na kojem se posljednjih godina povećava broj djece. Tako je primjerice područna osnovna škola na otoku bila zatvorena od 2013. do 2016. godine.  No u školskoj godini 2018./2019. u zlarinsku osnovnu školu bilo je upisano čak sedam prvašića.

5. Najviši vrh na otoku je Klepac visok 169 metara.

6. Zlarinu tepaju da je  zlatni otok, jer se vjeruje da mu ime potječe od latinske riječi koja u prijevodu znači upravo zlatni.

7. Zlarin je jedan od najsunčanijih otoka na Jadranu sa prosječno 2700 sunčanih sati godišnje.

8.Zlarin je poznat i po koraljima. Zlarinjani se još od 14. stoljeća bave lovom i obradom koralja.

9. U srpnju 2018. godine započeta je realizacija projekta „Hrvatski centar koralja Zlarin“ koji će se sufinancirati iz fonda EU. Riječ je o projektu koji uključuje obnovu kuća Šare i Kažerma na otoku. U sklopu kuće Kažerma uredit će se izložbeni prostor u kojem će biti dan prikaz tradicije koraljarstva na Zlarinu, prikaz ekosustava šibenskog arhipelaga i knjižnica posvećena Vesni Parun.

10. Zlarin je rodni otok Vesne Parun (10.4. 1922.). Zavičajni muzej nosi njeno ime.  Tu je izložena zanimljiva zbirka etnografskih predmeta otoka, originalni alati za vađenje i obradu koralja, a tu je i spomen soba  posvećena Vesni Parun.

11. Zavičajni muzej Vesne Parun na otoku Zlarinu domaćin je različitih kulturnih manifestacija među kojima se ističu izložbe brojnih umjetnika.

12. Otok je i poznata  nautička luka pa je tu na vezu cijeli niz  jedrilica i jahti.

13. Jedna od najpoznatijih zlarinskih  regata je  regata drvenih brodova  s latinskim jedrom.

14. Središnja župna crkva na Zlarinu posvećena je Marijinom uznesenju –Velikoj Gospi. Riječ je o baroknoj crkvi koja u svojoj unutrašnjosti krije relikvije svetog Fortunata – mučenika iz križarskih ratova. Ispred crkve se nalazi bunar, neki kažu da izvor vode prolazi ispod samog glavnog oltara.

15. U crkvi Gospe od Rašelja, smještenoj van centra otoka, nalazi se najveće zlarinsko kulturno bogatstvo, riječ je o prvoj matrikuli – pisanoj čakavštinom odnosno latinicom iz 1456. godine. Blagdan Gospe od Rašelja slavi se osmog srpnja i tada je posebno svečano na otoku.

16. Zlarin je otok bez automobila.  Glavna prijevozna sredstva na otoku  su bicikli (op.a. u unutrašnjosti otoka  su i uređene biciklističke staze), traktori s prikolicama, pokoji neregistrirani motor i „ klupski golf“ autić, ali i karijole alias tačke neizostavno su sredstvo u prijevozu namirnica s kopna, ali i kofera došljaka na otok.

17. Na otoku je (recentno) iniciran i projekt Zlarin – otok bez plastike, pokrenut s ciljem osvješćivanja građana o štetnosti uporabe jednokratnih predmeta od plastike, a koji je uz podršku lokalnog stanovništva i gospodarstvenika zaživio i (po svemu sudeći) učinit će Zlarin prvim hrvatski otokom bez plastike.

Top zanimljivosti o Zlarinu izdvojila je i napisala Ivona Bačelić Grgić.

__________
Izvor: putoholicari.rtl.hr
Fotografija: en.campingsolaris.com