Treća ekološka akcija čišćenja plaže Jadro

Objavio: Pokret Otoka - 04.09.2023. - Vrijeme čitanja: 4min

Akcijom se željelo ukazati na važnost očuvanja prirodnog ambijenta i približavanja rekreacijskog ronjenja hrvatskim ratnim vojnim invalidima i braniteljima oboljelima od PTSP-a.

NEPROCJENJIVA JE VAŽNOST ČISTOĆE JADRANSKOG MORA: ONO JE IZVOR OČUVANJA NAŠEG NAČINA ŽIVOTA I TURISTIČKI RESURS

Brojne pivske i druge vrste limenki, automobilske gume, više desetina staklenih boca, dijelovi drvenog namještaja, plastični otpad i komadi zahrđalog željeza – pronađeni su pod morem na virskoj plaži Jadro, ali i dublje pod pješčanim dnom virskog podmorja. Ronioci HVIDR-e iz Novog Zagreba i drugih braniteljskih udruga te instruktori ronilačkog centra u Viru, izvadili su ih na subotnjoj ekološkoj akciji čišćenja plaže Jadro pod nazivom Eko Vir 2023.


– Bilo je nešto manje smeća u moru nego lani i dosta manje nego prije dvije godine, pa možemo zaključiti kako naša akcija postiže rezultat. Na dnu je bilo dosta mulja, pa smo otpad morali izvlačiti ispod pijeska i trave. Takve stvari stoje u moru duže vrijeme – kaže pukovnik Hrvatske vojke u mirovini Valentin Rajković, ujedno i predsjednik HVIDR-e Novi Zagreb – istok i Novi Zagreb – zapad (NZI-NZZ).

Eko Vir


– Ciljeve smo ispunili. Vir će pomalo doći na svoje, jer ovim čišćenjem plaža pomažemo turizam na otoku. Puno je ljudi na otoku u sezoni i more bi trebalo biti čisto kako zbog turista, tako i zbog nas samih koji želimo živjeti u čistom okolišu. S druge strane, treću smo godinu na Viru, osjećamo se jako dobro u ovom ambijentu s ljudima koji nam bez zadrške pružaju ruku – dodaje pukovnik Rajković navodeći načelnika Općine Vir Marina Radovića i direktora virske Turističke zajednice Srđana Liverića kao ključne figure te
suradnje.

Eko Vir

Treća ključna osoba s otoka je Dario Duić, profesionalni ronilački instruktor krovne organizacije CMAS i voditelj Ronilačkog centra Vir. Svi ostali, kojih je ove godine bilo najviše, dio su projekta Ronjenje 2023. pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, koji za cilj ima psihosocijalno osnaživanje i aktivnu resocijalizaciju stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida i oboljelih od PTSP-a. Tako je u ovom projektu i akciji na otoku Viru sudjelovalo više od pedeset članova HVIDR-e NZI-NZZ, Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Zagreb, IPA-e Sisačko-moslavačke županije te pripadnici Počasnog voda Bošnjaka Tigar Rakitje 90./91., UHDDR grada Zagreba i RK AdriatiCro Zagreb, kao i članovi njihovih obitelji.


– Imamo podršku Općine Vir i virske Turističke zajednice, pa se ponovno vidimo sljedeće godine krajem kolovoza ili početkom rujna. Javljaju nam se druge udruge koje bi također htjele sudjelovati u ovom projektu, tako da bi dogodine mogli doći u još većem broju – poručuje pukovnik Rajković. Tijekom trodnevnog boravka na otoku održane su stručne tribine i skupovi u organizaciji spomenutih udruga, čime je zaokružen projekt u kojemu su još sudjelovali Virani i turisti koji ljetuju na otoku. Tradicionalni pokrovitelj ove akcije čišćenja virskog podmorja bila je virska Turistička zajednica, pa je direktor Liverić uputio nedvosmislenu poruku.

Eko Vir

Ekološki imperativ


– Od srca zahvaljujemo našim prijateljima iz novozagrebačke HVIDR-e i članovima svih braniteljskih udruga koji su sudjelovali u ovogodišnjoj akciji na našem otoku. Želimo ukazati na neprocjenjivu važnost Jadranskog mora kao prirodnog okoliša, izvora očuvanja našeg načina života i turističkog resursa. Čistoća mora i naša životna sredina kao ekološki imperativ, jednostavno nemaju alternativu – zaključio je direktor Liverić.

Ovogodišnja treća uzastopna akcija Eko Vir 2023. predstavlja očuvanje i obnavljanje tradicije čišćenja
podmorja na otoku Viru. Prva slična ekološka akcija održana je prije 11 godina, otad se povremeno održavala kroz suradnju s različitim ronilačkim centrima, a od 2021. u suradnji s Općinom Vir i virskom Turističkom zajednicom, vode je udruge proizašle iz Domovinskog rata.

Izvor: Eko Vir 2023

Podmorske fotografije: Dario Duić, AdriatiCro Zagreb