U Hrvatskoj će biti postavljeno najmanje 56 ultrabrzih punionica

Objavio: Đurđa Baljak - 31.05.2024. - Vrijeme čitanja: 3min

Grupa Petrol, Allego, GreenWay i Emobility Solutions postavit će 911 ultrabrzih punionica za električna vozila duž europskih TEN-T koridora, uključujući 56 punionica u Hrvatskoj.

Photo by Roger Starnes Sr on Unsplash

Četiri tvrtke – Grupa Petrol, Allego, GreenWay i Emobility Solutions, postavljat će ultrabrze punionice za električna vozila duž europskih TEN-T koridora koji prolaze i kroz Hrvatsku. Na 238 lokacija postavit će ukupno 911 mjesta za punjenje visoke snage (150 kilovata i 350 kilovata). Prikladnih kako za laka, tako i za teška električna vozila.

Punionice se postavljaju u sklopu projekta CROSS-E. Ambiciozne europske inicijative osmišljene s ciljem postavljanja ultrabrzih punionica za električna vozila (EV) duž ključnih tranzitnih ruta i luka diljem Europe. Kako bi se ostvarila vizija budućnosti bez emisija stakleničkih plinova tijekom putovanja električnim vozilima po europskom kontinentu.

Pomoć

Za realizaciju projekta CROSS-E, partneri će uložiti 130 milijuna eura uz predviđenu potporu bespovratnih sredstava Europske unije od 34 milijuna eura. Očekivani završetak projekta planiran je u listopadu 2026. Konzorcij spomenutih tvrtki provest će ciljeve projekta u čak 8 država Europske unije. Uključujući Hrvatsku, Mađarsku, Poljsku, Slovačku i Nizozemsku te Sloveniju, Belgiju i Italiju. A na teritoriju Hrvatske planira se postavljanje najmanje 56 mjesta za punionice.

Grupa Petrol tako planira postaviti 40 mjesta za punjenje na 15 TEN-T lokacija u Hrvatskoj. Od kojih će osam biti namijenjeno za teška električna vozila (HDV). A također planira postaviti 65 mjesta za punjenje (snage 150 kW i 350 kW) na 20 ključnih lokacija TEN-T koridora u Sloveniji. Od kojih će 9 lokacija također osiguravati infrastrukturu za punjenje teških električnih vozila (HDV).

Izvršni direktor GreenWaya, Peter Badik, najavio je pak da će ta kompanija u Hrvatskoj postaviti najmanje 16 tzv. ultrabrzih HUB-ova, opremljenih s najmanje 64 ultrabrze punionice, potpuno integriranih u javnu mrežu punionica.

– Izuzetno smo ponosni što smo dio konzorcija CROSS-E te što nastavljamo s implementacijom visokoučinkovite infrastrukture za punjenje i pružanjem vrhunskih usluga punjenja za vozače električnih vozila diljem Europe. S posebnim naglaskom na našem najnovijem tržištu – Hrvatskoj, gdje su takve usluge i infrastruktura od iznimne važnosti, rekao je Badik.

Temelj za proširenje

Sve punionice bit će dostupne svakoga dana u godini i omogućit će plaćanje NFC-om, kreditnim karticama i mobilnim aplikacijama. Postavljanje prvih punionica za teška vozila poslužit će kao temelj za daljnje proširenje infrastrukture spomenutih država.

– Ovim ambicioznim i velikim projektom Europska unija podupire važnu novu fazu u dekarbonizaciji mobilnosti u Europi. Posebno razvojem infrastrukture za punjenje električnih vozila za teška vozila upravo u trenutku kada prvi električni kamioni ulaze na tržište.

S četiri privatne tvrtke, ostajemo potpuno posvećeni postizanju ciljeva Zelenog sporazuma u korist građana EU-a i gospodarskih subjekata, rekao je voditelj Sektora za alternativna goriva pri agenciji CINEA, Europskoj izvršnoj agenciji za klimu, infrastrukturu i okoliš Richard Ferred.

Ostvarenje ambicioznih ciljeva

Projekti poput CROSS-E su ključni za ostvarenje ambicioznih ciljeva Europske unije u smanjenju emisija CO2. S usvajanjem zakonodavstva koje će od 2035. godine zahtijevati isključivo prodaju električnih vozila, takvi projekti postaju još neophodniji.

CROSS-E ima potencijal ubrzati prihvaćanje električnih vozila implementacijom infrastrukture za ultrabrzo punjenje. Tako se može doprinijeti smanjenju emisija ugljičnog dioksida koje proizlaze iz upotrebe tradicionalnih vozila na fosilna goriva.

Ova zajednička inicijativa ne samo da podržava ekološku održivost već i doprinosi čišćem zraku, zdravijim zajednicama i održivoj budućnosti za nadolazeće generacije.

Izvor: Dražen Katalinić / zadarskilist.novilist.hr

Naslovna fotografija: by Roger Starnes Sr on Unsplash