Rade na solarni pogon, a same se uključuju kada padne mrak

Zaštitna plutajuća ograda duž glavne gradske plaže u Makarskoj, od Donje luke pa sve do hotela Aminess Khalani, prije nekoliko dana nadograđena je zanimljivom inovacijom – svjetlećim bovama “bljeskalicama” koje rade na solarni pogon i koje će od sada tijekom noćnih sati jasno ocrtavati zaštitnu ogradu uz plažu. Bljeskalice kroz dan pune baterije sunčevim svjetlom a automatski se uključuju kada padne mrak.

Ukupno je raspoređeno 140 ovakvih bljeskalica između postojećih bova (između svake regularne crvene bove je po jedna koja bljeska žutim svjetlom), a ono što je posebno zanimljivo istaknuti je da je u pitanju jedan potpuno domaći proizvod, izum Miroslava Čečavca čiju su inovaciju najprije prepoznali u općini Gradac još prije tri ljeta, da bi je danas prihvatili i iz Makarske obale te Grada Makarske.

‘Solarne bljeskalice za zaštitnu plutajuću ogradu’

Prezentacija svjetlećih bova održana je pred koji dan, naravno pred sam zalazak sunca, što je bila i prilika da o ovoj zanimljivoj ideji popričamo s njenim autorom.

– Radi se o tome da bi sve plaže koje su ograđene trebale biti kao takve i ucrtane na kartama, međutim nisu i zbog toga je uvijek bio prisutan sigurnosni problem. Ovo je projekt na kojem radim četiri godine i koji je napokon spreman za serijsku proizvodnju i osim na Makarskoj rivijeri nigdje na svijetu nema na ovakav način označenih plaža. Drago mi je da su me prepoznali u Gradu Makarskoj jer vjerujem da dobra ideja itekako može poteći i iz malog grada kao što je naš – govori nam Miro Čečavac.

Izvor: Makarska Danas

Sama bljeskalica je izvedena u obliku prozirne kugle, a izrađena je tako da u moru uvijek zauzima horizontalni položaj kako bi maksimalno koristila sunčevu energiju za punjenje baterija. Premi potrebi može raditi kao bljeskalica ili pak emitirati stalni snop svjetla, u različitim bojama, čime šalje upozorenje nadolazećim plovilima. Naročito je pogodna za označavanje zaštitne plutajuće ograde plaža, a može se primijeniti i za druga označavanja na vodi i kopnu.

– Kako se brodovi noću znaju sidriti u Donjoj luci, uvijek je postojao rizik da mogu naletjeti na zaštitnu ogradu koja nije dobro vidljiva i zbog čega mogu naletjeti na nju, oštetiti i brod i ogradu, a da ne govorim o tome da uvijek ima i ljudi koji se kupaju noću. Na ovaj način je zaštitna ograda lako vidljiva, Makarska obala i Grad su u ovome prepoznali dobru ideju a može nam biti posebno drago što iza nje stoji naš domaći čovjek – kazao nam je direktor Makarske obale Ante Bilić.

Izvor: Makarska Danas
Izvor: O. Franić / Makarska Danas
Izvor: O. Franić / Makarska Danas
Izvor: Ilustracija / Makarska Danas

Izvor: Makarska Danas

Fotografije: O. Franić / Makarska Danas