Sunčanim uredom Poreč je svojim građanima osigurao mjesto na kojem mogu dobiti odgovore o solarnoj fotonaponskoj elektrani i načinu rada, te informacije potrebne za instalaciju solarne elektrane s popisom nacionalnih tijela koja objavljuju natječaje za sufinanciranje solarnih elektrana.

 

Sunčani ured Grada Poreča, mjesto na kojem će građani, uz prethodnu najavu moći rezervirati termin te besplatno dobiti savjet i tehničku podršku počeo je s radom 3.2.2023. Poreč je time svojim građanima osigurao mjesto na kojem mogu dobiti odgovore o solarnoj fotonaponskoj elektrani i načinu rada, te informacije potrebne za instalaciju solarne elektrane s popisom nacionalnih tijela koja objavljuju natječaje za sufinanciranje solarnih elektrana.

 

Građani prilikom realizacije sunčane elektrane ne znaju „od kuda krenuti“

Po riječima direktorice gradskog poduzeća Parentium Gordane Lalić to su jedno i pitanja koja muče sve one koji žele postaviti vlastitu sunčanu elektranu. Pritom je Poreč prvi kao jedinica lokalne samouprave odlučio otvoriti Sunčani ured.

“U razgovoru s građanima na tu temu mnogi su skrenuli pozornost na činjenicu da, kada je u pitanju realizacija vlastite sunčane elektrane, ne znaju od kuda krenuti”, rekao je porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

 

Poreč ima osam solarnih elektrana na javnim objektima

Napomenuo je da je Poreč kao jedinica lokalne samouprave dugi niz godina aktivan po pitanju takvih projekata. Trenutno ima  osam solarnih elektrana na javnim objektima koje su od svog postavljanja realizirale više od milijun kilovat sati.

 

Ured je jedna je od aktivnosti u sklopu provedbe projekta Balkan solar roofs. Financiran je u okviru Europske klimatske inicijative (EUKI) njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomska pitanja i klimatske mjere (BMWK). Ukupna vrijednost projekta je 442.294 eura.

 

Obvezna je prethodna rezervacija termina

Sunčani ured nalazi se na adresi Pionirska 1, drugi kat. Radno vrijeme ureda za stranke biti će ponedjeljkom, srijedom i petkom od 08:00 do 11:00 sati, te utorkom od 12:00 do 15:00 sati, uz prethodnu obaveznu rezervaciju termina dolaska u ured putem adrese elektroničke pošte: suncani.ured@porec.hr

 

 

_______________

Autor: Suzana Živković

Fotografija: Unsplash