Pokret Otoka partner je na Erasmus+ projektu ”Fighting corruption – expanding the Union” (Borba protiv korupcije – širenje Unije”).

.
Nositelj projekta je organizacija Epeka iz Slovenije, a partneri na projektu su Hrvatska, Španjolska, Belgija, BiH, Srbija, Albanija, Rumunjska, Crna Gora i Kosovo.

Od 12. do 15. ožujka u Prizrenu na Kosovu održao se ‘Kick off meeting’ partnerskih organizacija na Erasmus+ projektu ”Fighting corruption, expanding the Union”. U ime Pokreta Otoka inicijalnom sastanku prisustvovala je Paula Bolfan.

.
Partnerske organizacije
.

.
Ciljevi projekta
.

 • Povećati razinu i intenzitet suradnje između zemalja i partnerskih zemalja Svjetske banke. ( Dugoročni je cilj stvoriti snažnu platformu za borbu protiv korupcije za mlade usmjerenu na Svjetsku banku, ali koja odlučno radi s međuregionalnom i međusektorskom perspektivom.)
 • Povećati kapacitete organizacija mladih sa Svjetskom bankom.
 • Povećati kompetencije mladih radnika u Svjetskoj banci, EU-u i šire.
 • Obrazovati mlade o prepoznavanju, izvještavanju i borbi protiv korupcije.
 • Uspostaviti sliku o EU kao nadnacionalnom subjektu, zauzimajući stav protiv korupcije.
 • Osmisliti alat za obrazovanje mladih o korupciji.
 • Obrazovati širu javnost o korupciji u njihovoj zemlji i načinima da joj se suprotstavi.

.
Očekivani rezultati projekta
.

 • alat za detekciju i prijavu korupcije
 • 3 webinara
 • web-stranica
 • 5 kulturnih događaja / javnih intervencija
 • 4 konferencije za novinare
 • 1 konferencija

.
Aktivnosti sudionika u Prizrenu

Zajedno sa ostalim sudionicima u Prizren smo istigli 12. ožujka uvečer, upoznali se i zajednički večerali. Domaćin je u ovom je slučaju bila organizacija CET Prizren koja nas je lijepo ugostila. Iduće jutroi poslijepodne održao se inicijalni sastanak čelnika partnerskih organizacija, dogovor oko budućih aktivnosti te individualni razgovori s nositeljem partnerima u svrhu usuglašavanja konačnih dogovora.

14. ožujka ujutro održala se prezentacija Pokreta Otoka o ciljevima i radu organizacije – prisutni su upoznati s ciljem informiranja šire javnosti putem portala www.otoci.eu, dosadašnjim radom u borbi protiv korupcije u Hrvatskoj, o sudjelovanju u izradama zakona o otocima i zakona o pomorskom dobru itd.
.

.
Ono što smo smatrali da je važno naglasiti te prenijeti mladima koji će sudjelovati u aktivnostima kojima je cilj borba protiv korupcije je iduće: Čovjek koji se poželi baviti detektiranjem i reakcijom na koruptivne radnje u svojoj zemlji mora biti svjestan, slobodan i spreman na poslijedice koje takav angažman nosi te imati čistu i iskrenu namjeru. Također, vrlo je važno znati kada treba stati i zaista pustiti institucije da rade svoj posao. Staloženost, objektivnost, i racionalnost jedne su od najvažnijih osobina koje moramo razviti ukoliko se želimo baviti borbom protiv korupcije.

U poslijepodnevnim satima organizacije su zajednički posjetile glavni grad Kosova – Prištinu te se uvečer oprostile uz večeru i idućeg jutra krenule svojim domovima.
.

I vi se možete priključiti!

U idućih dvije godine sudjelovanja Pokretov je zadatak slati članove svoje organizacije na susrete koji će se održati u Mariboru, Nišu, Crnoj Gori, Sarajevu i ostalim gradovima Balkana i šire. Ukoliko ste zainteresirani sudjelovati na aktivnostima koji su prethodno navedeni, uz puno slobodnog vremena i s plaćenim troškovima puta, smještaja i hrane, javite nam se na mail adresu pokret.otoka@gmail.com te ćemo Vas kontaktirati za svaki idući događaj.

Projekt je financiran od strane Europske komisije. Sadržaj članka isključiva je odgovornost nositelja projekta Epeka SLO. 

__________
Autorica: Paula Bolfan
Fotografija: Pokret Otoka