U Zadru održana sjednica Otočnog vijeća – donosimo najvažnije zaključke

Objavio: Pokret Otoka - 07.11.2023. - Vrijeme čitanja: 2min

Na sjednici Otočnog vijeća u Zadru, održanoj u Svečanoj dvorani Sveučilišta, razgovaralo se o značajnoj financijskoj podršci Europske unije otocima u iznosu od 150 milijuna eura.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, i sedam ministara, uključujući potpredsjednike Vlade i resorna ministarstva poput prostornog uređenja, regionalnog razvoja, poljoprivrede, turizma, kulture, zdravstva, te znanosti i obrazovanja.

Ključne točke rasprave obuhvatile su predstavljanje Poziva za prijavu projekata poticanja razvoja civilnog društva na otocima u 2023. godini, kao i Poziva za dodjelu potpora malih vrijednosti otočnim poslodavcima radi poticanja gospodarskih aktivnosti i očuvanja radnih mjesta.

Raspravljalo se i o aktivnostima usmjerenim prema otocima iz resora regionalnog razvoja, regulaciji sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića te ulaganjima u luke.

Nakon izlaganja, održana je rasprava s predstavnicima otočnih zajednica, uključujući župane, gradonačelnike i načelnike. Dodijeljeni su ugovori iz Programa poticanja razvoja civilnog društva na otocima u 2023. godini i Programa potpora malih vrijednosti otočnim poslodavcima. Impresivnih 52 udruge i 712 poslodavaca dobili su ugovore, što ukazuje na značajna sredstva usmjerena ka održivom razvoju otoka.

Otočno vijeće, kao savjetodavno tijelo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, istaknuto je kao ključno za unaprjeđenje politike održivog razvoja otoka.

Dubrovačko-neretvanskoj županiji 28 milijuna eura za financiranje provedbe Teritorijalne strategije do kraja 2029. godine

Dubrovačko-neretvanska županija završila je u kolovozu ove godine postupak javnog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću za navedenu teritorijalnu strategiju, a kao dopunu aktualnog Plana razvoja DNŽ do 2027. godine. Dubrovačko-neretvanske županija ima na raspolaganju 28 milijuna eura za financiranje provedbe Teritorijalne strategije do kraja 2029. godine. Kada se tom iznosu doda vlastito učešće koje će nositelji projekata morati osigurati, može se ocijeniti da su u pitanju značajna sredstva. Ona će omogućiti financiranje većeg broja razvojnih projekata s ciljem podupiranja održivog i integriranog razvoj otoka te poluotoka Pelješca.

U konačnici, sjednica je označena kao važan korak prema integriranom pristupu planiranju i provedbi projektnih prijedloga putem ITP programa, s očekivanjem objave poziva na dostavu projektnih prijedloga u prvom kvartalu 2024. godine.

Izvor: dunea.hr

Foto: dunea.hr