Učenici Pomorske škole u Splitu pobjednici projekta “ekoLucija 101”

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 27.04.2023. - Vrijeme čitanja: 3min

Učenici Pomorske škole u Splitu pobjednici su projekta “ekoLucija 101” u kategoriji srednjih škola i s ponosom će predstaviti našu zemlju u Europskom parlamentu.

 

Mladim nositeljima “ekološke revolucije” iz ove Pomorske škole pripala je čast da učeničke klupe zamijene zastupničkima i to u Strasbourgu. Zaslužili su to pobjedom svog projekta “ekoLucija 101” na natječaju  u kojem je konkuriralo 85 osnovnih i srednjih škola.

Na vlastitim primjerima dobre prakse i promicanjem ekologije mora, ovi mladi ljudi sustavno ukazuju na problem zagađenja i očuvanja bioraznolikosti mora.

Taj problem se u posljednjim desetljećima uslijed sve većeg zagađenja (prvenstveno plastikom) pretvara u najveći ekološki problem na svijetu.

 

Znanstvena predviđanja ukazuju da će do 2050. godine, nastavimo li u ovim tempom zagađenja, u oceanima biti više plastike nego ribe

Osim što more izučavaju svjesni prognoze o njegovoj budućnosti, učenici traže načine i modele kako pomoći prirodi te posljedično i čovječanstvu.

Smatraju da javnost još uvijek nije dovoljno educirana, senzibilna ni spremna promijeniti bar dio ponašanja koja idu na štetu moru i živom svijetu mora. Prema njihovim razmišljanjima svaki pojedinac je važna “karika u lancu” novih ekologa mora.

 

Projekt “Zdravo more” – sustav više eko projekata koje učenici provode

Upravo je to i koncept školskog projekta “Zdravo more” kao sustava više projekata koje su učenici proveli ili i dalje provode. Uključuje učeničku edukativnu te eko poticajnu Instagram stranicu zdravomore.eko kao i eko akcije u kojima sudjeluju.  Mentorira ih profesorica Marijana De Marchi.

Upravo školska grupa “Zdravo more” može se pohvaliti sudjelovanjem u mnogobrojnim ekološkim akcijama izvan redovne nastave i to vikendima, pri čemu učenici svoje slobodne vrijeme ulažu u očuvanju mora i obale.

 

Akcije u kojima su sudjelovali u 2022.

Samo u 2022. godini volonterski su sudjelovali u više eko akcija čišćenja podmorja i obale. Među njima izdvajamo akcije “Eko Trogir”, “Zeleno-plavi Split”, “Eko Dugi Rat”, “Sub-damja”, “Eko Kaštela”, “Mare Nostrum Seget”, “Podstrana-Resistance”.

Ove godine ih očekuju i nove. U akcijama, uz “dronaše” sudjeluju i učenici ronioci (sastavni su dio eko grupe) i svakom pozivu rado se odazovu.

U 2022. godini imali su i samostalnu eko akciju pod nazivom “Naše more-Zdravo more” u organizaciji škole, a u kojoj su im pomogli ronilački klubovi. Slogan grupe je “Pokupi otpad, ne budi smeće”.

 

Pomorska škola u Splitu jedina srednjoškolska ustanova u Republici Hrvatskoj koja ima smjer ribarsko-nautički tehničar

Valja naglasiti da je Pomorska škola u Splitu jedina srednjoškolska ustanova u Republici Hrvatskoj koja ima smjer ribarsko-nautički tehničar, deficitan i prijeko potreban ribarskoj industriji te da ovi vrijedni učenici pripremaju i izložbu u Prirodoslovnom muzeju u Splitu u rujnu.

 

 

 

______________

Autor: more.slobodnadalmacija.hr

Fotografija: more.slobodnadalmacija.hr