Udruga Argonauta – Kreće realizacija projekta „Eco patrols 4 Environmental Goals“

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 31.03.2023. - Vrijeme čitanja: 2min

Prošli tjedan, od 20. do 24. ožujka 2023. u Šibeniku održan je početni sastanak projekta „Eco patrols 4 Environmental Goals“ financiranog od Europske unije u sklopu programa Erasmus +.

 

Nositelj ovog “eco” projekta je udruga Argonauta. Partneri su udruga Kreator iz Sjeverne Makedonije, Inženjeri zaštite životne sredine iz Srbije, Punta Campanella iz Italije te Mindenegyüttmegy Egyesület iz Mađarske.

Projekt „Eco patrols 4 Environmental Goals“ bit će usmjeren na razvoj kompetencija partnerskih organizacija koje rade na podizanju svijesti o temama izazova povezanih s okolišem i klimatskim promjenama.

Nastao je na temelju projekta Plava Eko patrola koji je Argonauta provodila lokalno na području Šibensko – kninske županije. Tim projektom je u 7 osnovnih škola oformila tzv. Eko patrole koje su činili učenici koji su neformalnim metodama učenja bili poučavani o različitim ekološkim temama.

Kroz ovaj rad nastao je i priručnik dostupan svima koji rade s mladima i koji žele obrađivati i podučavati ekološke teme na zanimljiv i inovativan način.

 

 

U sklopu projekta će se izdati EKO priručnik za mlade te oformiti EKO patrole

Projektom će se raditi na izdavanju priručnika o neformalnom obrazovanju o ekološkim temama. Ovaj put priručnik će biti za nešto stariju djecu, odnosno mlade od 14 do 18 godina. Priručnik će biti na jezicima 5 zemalja partnera projekt dakle Italije, Hrvatske, Srbije, Mađarske i Sjeverne Makedonije. U ovim će se zemljama također oformiti pilot Eko patrole koje će po spomenutom priručniku obrađivati ekološke teme.

 

U planu je i e-edukativna igra

Projektnoj suradnji bit će dodana digitalna dimenzija. U planu je razviti i implementirati e-edukativnu igru (s verzijom tiskanog primjerka). Ona će biti teaser za poticanje mladih na poduzimanje građanskih akcija povezanih s izazovima u području okoliša i klimatskih promjena.

Projekt će trajati dvije godine, a ovaj je sastanak u Šibeniku bio samo prvi u nizu sastanaka za ostvarenje projektno zadanih ciljeva.

 

 

 

_____________

Autor: Udruga Argonauta

Fotografije: Udruga Argonauta