Udruga Volim Vlašići organizirala Studijsko putovanje na otok Krk

Objavio: Pokret Otoka - 23.10.2023. - Vrijeme čitanja: 2min

U suradnji s Udrugom Žene za otok Krk i Poljoprivrednom zadrugom otoka Krka, Udruga “Volim Vlašići” je 20. listopada 2023. organizirala studijsko putovanje u sklopu projekta V.U.N.A. Cilj je bio istražiti primjere dobre prakse u korištenju vune na otoku Krku te potaknuti suradnju među različitim dionicima

Raznoliki sudionici i predstavljanje u Krku

Na putovanju su sudjelovali učenici i profesori Učeničke zadruge “Slani Škoj” te brojni predstavnici udruga i OPG-ova. U Krku su se predstavili članovi Udruge “Žene za otok” te Karla Škorjanc iz Poljoprivredne zadruge otoka Krka.

Predavanje o korištenju vune i posjet OPG-u

Karla Škorjanc je održala predavanje o korištenju vune, ističući njezino značenje kao sirovine budućnosti. Sudionici su posjetili OPG Jasminke Gršković i degustirali lokalne proizvode.

Razgledavanje kulturnih i gospodarskih centara na Krku

Putovanje je obuhvatilo posjet Interpretativnom centru maritimne baštine te OPG Magriž i sirani obitelji Mrakovčić. Sudionici su imali priliku upoznati se s tradicijom, pomorstvom te proizvodnjom sireva.

Nabava vune za Učeničku zadrugu “Slani Škoj”

U sklopu studijskog posjeta, Učenička zadruga “Slani Škoj” nabavila je vunu iz Poljoprivredne zadruge otoka Krka za daljnje aktivnosti.

Zahvale i pogled u budućnost suradnje

Ana Žunić, predsjednica udruge “Volim Vlašići”, izrazila je zahvalnost domaćinima i pokroviteljima te vjerovanje da je ovo tek početak dugotrajne otočke suradnje.

Ravnateljica Srednje škole Bartula Kašića iz Paga, Marija Pećirko, naglasila je važnost međusektorskog povezivanja i zajedničkog djelovanja otočana u razvijanju poslovanja te rješavanju zajedničkih problema.

Projekt V.U.N.A. – iskorak u očuvanju i razvoju otoka

Projekt “V.U.N.A. – Vuna u našim aktivnostima” traje do kraja 2023., s fokusom na iskorištavanju ovčje vune za očuvanje okoliša i jačanje prirodne i kulturne baštine otoka Paga. Financiran je od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Izvor: Udruga “Volim Vlašići”

Foto: FB Udruga “Volim Vlašići”