Udruga “Žene za otok” – Povezivanje i jačanje ženske inicijative na otocima

Objavio: Pokret Otoka - 09.11.2023. - Vrijeme čitanja: 2min

U razdoblju od 2. do 4. studenog, udruga “Žene za otok” posjetila je Dalmaciju s više ciljeva.

Potpisan ugovor za projekt “Na pola puta” na sastanku Otočnog vijeća

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je zajedno s predstavnicima 56 udruga civilnog društva koje djeluju na hrvatskim otocima potpisalo ugovore o dodjeli sredstava za provedbu njihovih programa. Vrijednost odabranih projekata za jednu godinu iznosi nešto više od 319 tisuća eura, a među tim projektima istaknuo se i projekt Udruge “Žene za otok” pod nazivom “Na pola puta.”

Održavan radni sastank s partnerskim udrugama sa otoka Paga i Pašmana kako bi se razgovaralo projektu

Projekt “Na pola puta” obuhvatit će različite aktivnosti kao što su mapiranje žena koje se bave baštinom, fotografske i likovne radionice, konferencija te izložba “Čuvarice baštine.” Ovaj projekt predstavlja platformu za povezivanje žena s tri otoka – Krka, Paga i Pašmana, s ciljem očuvanja kulturne i prirodne baštine, otočnog identiteta te načina života.

Naziv projekta “Na pola puta” ima simbolično značenje koje ističe geografsku širinu projekta (od polovine hrvatske obale), ali i napredak koji se žene nadaju postići u ostvarivanju jednakosti i utjecaja u lokalnim zajednicama.

Na Pašmanu sudjelovale u programu udruge “Modus vivendi”

Nakon radnog sastanka, tim udruge “Žene za otok,” u kojem su bile Iva Tabar, Gorana Nedić i Jovana Čutul, uputio se na otok Pašman kako bi sudjelovao u programu Udruge “Modus vivendi.” Ovaj posjet bio je organiziran u sklopu projekta “OtokBiz” istoimene udruge. Članice “Žene za otok” došle su kao primjer dobre prakse kako bi podijelile svoja iskustva s kolegicama. Cilj projekta “OtokBiz” je pružiti podršku, edukaciju i povezivanje poduzetnih žena na otoku te uspostaviti suradnju i razmjenu iskustava s udrugama koje dijele slične vrijednosti. Predsjednica udruge “Žene za otok,” Jovana Čutul, i njezina kolegica Ivana Medić, prezentirale su važnost uloge udruga žena u otočnim zajednicama.

Udruge žena igraju značajnu ulogu kao korektiv društva te pružaju priliku za rast i jačanje lokalnih zajednica. Ovaj posjet predstavlja korak prema ostvarivanju jednakosti i utjecaja žena na otocima te očuvanju kulturne i prirodne baštine ovih regija.

Izvor i fotografije: Jovana Čutul