Prikazivanjem filma “Koja je ovo država” Vinka Brešana, u nedjelju, 20. siječnja u 18:00 sati, službeno će početi s radom obnovljeno kino u Domu kulture u Kalima.

Projekt revitalizacije kino dvorane u Kalima pokrenuo je 2017. godine nekadašnji načelnik Općine Kali, Duško Vidov, a dovršila ga je sadašnja općinska vlas s načelnikom Markom Kolegom na čelu.

“Novu digitalnu kino-opremu, vrijednu 370.000 kuna, Općina Kali nabavila je sredinom 2017. godine uz pomoć Ministarstva kulture koje jednom godišnje raspisuje javni poziv namijenjen programima investicijske potpore u kulturi. Tada smo, za digitalizaciju kina, što je uključivalo nabavu novog digitalnog kino-projektora visoke rezolucije, platna s konstrukcijom, audio-opremu, dobili 300.000 kuna. U 2018. godini Ministarstvo kulture s potporom od 80.000 kuna ponovno je pomoglo Općini Kali u nabavi novih stolica za kino-dvoranu ukupne vrijednosti 100.000 kuna. Prošli vikend imali smo prvu, „probnu“ projekciju jednog animiranog filma, a ove nedjelje kino će se službeno otvoriti, iako će biti potrebno još vremena za uhodavanje”, objasnio je budući kino-operater Frank Mišlov, inače zapovjednik DVD-a  Kali-Kukljica.

U nedjelju, 20. siječnja na službenom otvorenju u 18:00 sati prikazivat će se aktualni film Vinka Brešana “Koja je ovo država” kojeg je u prvom vikendu prikazivanja od 3. do 7. siječnja pogledalo više od 23 tisuće ljudi. To je drugi najuspješniji hrvatski film nakon “Svećenikove djece” kojeg je također režirao Brešan.
:

Ulaz na prvu projekciju je besplatan!

Film se bavi svakodnevnim apsurdima države i društva, a polemike i žestoke reakcije izazvao je i prije pojavljivanja u kinima. Ulaz na projekciju je besplatan.

.
Duga tradicija kaljskog kina

Inače, kaljsko kino ima dugu tradiciju. Pokrenuto je 1952. u prizemlju Doma kulture pod imenom kino “Ribar” i djelovalo do 1991. godine kada se ugasilo zbog rata, redukcija struje i pojave video-kazeta, a kasnije i DVD-ova. Filmovi su do 1991. dolazili u analognom zapisu na filmskoj vrpci, a dugogodišnji kino-operater bio je Kaljanin Milan Longin.

Kino “Ribar” ponovo je pokrenuto 1998. i 1999. godine u istoj kino-dvorani, a zatim je ponovo radilo od 2001. do 2005. godine, kada je zatvoreno.

Mišlov se nada da će do 1. veljače, kada će kino-dvoranu na dva tjedna „zauzeti“ kaljske maškare, prikazati još jedan film, a nakon toga vjerojatno će ući u partnerski odnos s ljudima koji su u Splitu pokrenuli Festival mediteranskog filma i surađuju s malim kinima na srednjodalmatinskim otocima.

_______

Izvor: nasiskolji.hr
Naslovna fotografija: Screenshot trailera “Koja je ovo država”