UŠTEDI ENERGIJU
June 24, 2019

UGLJAN - Plavom noći obilježen prvi dan ljeta

Tradicionalnim mimohodom kulturno-umjetničkih društava od Lučina sela te nastupom na pozornici u središtu mjesta, u subotu je u Ugljanu održana Plava noć, fešta od folklora, narodnih napjeva i plesova.

Sedmu godinu zaredom Udruga Điran iz Ugljana, uz učenike Područne škole Valentina Klarina u Ugljanu i Dječjeg vrtića Lastavica, ugostila je čuvare i promicatelje narodne baštine i kulturne tradicije – Dječju klapu Baliniera iz Preka, KUD Sv. Nikola iz Božave, KUD Klek iz Ogulina te goste iz Crne Gore, Teatar 303 iz Kotora.
.

Popularna smotra folklora Udruge Điran nije samo podsjetnik na istoimenu manifestaciju pokrenutu davne 1978. godine, kada se prvi put poslije mnogo godina izvelo Ugljansko kolo

Plava noć označava i početak ljeta prepunog kulturno-zabavnih, sportskih i drugih događanja.

– I ovoga puta naglasak smo stavili na najmlađe, koji će jednoga dana nastaviti prenositi ljubav prema narodnoj tradiciji i zato je njima pripala čast da otvore Plavu noć. Gosti iz Božave i Ogulina pokazali su na koji način njeguju običaje svojih mjesta, a Dragan Buzdovan, voditelj Tetra 303 iz Kotora, začinio je na kraju Plavu noć svojim osebujnim humorom, kazala je voditeljica i predsjednica Udruge Điran Ingrid Vukich.
.

Udruga Điran njeguje tradiciju i običaje Ugljana i pripadajućih mu zaseoka od 2004. godine

Osvrnuvši se na rad Udruge Điran, koja od 2004. godine njeguje tradiciju i običaje Ugljana i pripadajućih mu zaseoka, načelnik Općine Preko Jure Brižić u pozdravnom je govoru naglasio da kako Plava noć danas okuplja ne samo Ugljance, nego i KUD-ove iz drugih dijelova Hrvatske.

-Ovo je prilika da vrijedne članice i članovi KUD-ova prezentiraju naše kulturno i folklorno bogatstvo, i to ne samo turistima, koji je to uglavnom najzanimljivije, nego i svima nama koji zbog sve bržeg načina modernog života pomalo zaboravljamo tradiciju i običaje. Iznimno je važno to prenijeti na najmlađe, a možda najbitnije to raditi s ljubavlju, baš ovako kako to radite vi, drage članice i članovi Udruge Điran. Iskreno vam čestitam na tome što se za samo nekoliko godina uspjeli uključiti i održati toliki broj mladih u vašoj udruzi. Općina Preko nastavit će podupirati vaš rad, kako financijski tako i operativno i u svakom drugom smislu. To se odnosi i na druge udruge u našoj općini, jer su upravo one pokretači i nositelji različitih događanja i aktivnosti kojima doprinose razvoju zajednice, oblikuju društvo i sredinu te kao takve zaslužuju našu podršku u punom smislu, poručio je načelnik Brižić.

Plavu noć organizirala je Udruga Điran, uz veliku pomoć Općine Preko, TZO mjesta Ugljan te brojnih ugljanskih obitelji i ugostitelja, a program su vodili Tanja Celent Alebić i Luka Barešić.

Tko je sve nastupao i kako je bilo na ugljanskom pozdravu ljetu, pogledajte u FOTOGALERIJI.

__________
Izvor: nasiskolji.hr
Slika: nasiskolji.hr

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram