UGLJAN – Preko i njegovo područje

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 27.06.2021. - Vrijeme čitanja: 6min

Na Sveučilištu u Zadru i u Osnovnoj školi Valentina Klarina u Preku održan je dvodnevni znanstveni skup “Preko i njegovo područje”

.

Prenose Naši školji, kako je u uvodnom izlaganju rekao prof. dr. sc. Robert Bacalja, predsjednik Organizacijskog odbora skupa, znanstveni radovi koji će se kasnije okupiti u tiskanoj monografiji, dat će nova i prikladna tumačenja onoga što je Preko iznjedrilo u svojem povijesnom hodu prema budućnosti, izgrađujući jedan specifičan imaginarij mediteranskoga prostora kako u kulturi i prosvjeti, tako i u gospodarskom smislu.

 

Povezanost Zadra i Preka

– Samo ime Preko svjedoči o bliskoj povezanosti njegova razvitka sa Zadrom te u konačnici formiranja Preka kao glavnog otočnoga prometnog i administrativnog središta. Život u Preku, o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi, teče od prapovijesti. Treba istaknuti Tvrđavu sv. Mihovila, najveći srednjovjekovni fortifikacijski sustav na zadarskome području, a osnivanje Samostana franjevaca sv. Pavla Pustinjaka u 15. stoljeću na otočiću Galevcu doprinijelo je daljnjem duhovnom i kulturnom razvoju naselja, kazao je Bacalja.

Podsjetio je i na mnoge zadarske obitelji, koje su od 15. do 19. stoljeća u Preku podizale svoje ljetnikovce, a jedan od njih pripadao je i poznatom slikaru Francescu Salghettiju Drioliju. U Preku je 1842. godine utemeljena jedna od prvih pučkih škola na zadarskom području. Veliki gospodarski iskorak učinjen je otvaranjem maslinarske zadruge, a između dva svjetska rata, zbog gubitka Zadra, koji je po odredbama Rapalskog ugovora pripao Italiji, Preko je postalo administrativno središte otoka Ugljana.

 

O znanstvenom skupu

Načelnik Općine Preko Jure Brižić istaknuo je kako je znanstveni skup rezultat velikog znanstvenoistraživačkog rada te je uvertira u konačnu izradu i objavu monografije, koja ima poseban i povijesni značaj. Monografija će obuhvatiti različite teme iz povijesti i nekadašnjeg života Preka, ali i neke suvremene pojave u društvu i životu otočana.

– Brojne vrijedne činjenice i podaci ostat će zapisani i zabilježeni na jednome mjestu, u jednom izrazito vrijednom i poučnom izdanju, koje će biti od velikog značaja za daljnje istraživanje i pisanje nekih novih znanstvenih djela o Preku. Ovo je prvo značajnije i sveobuhvatnije djelo o Preku i okolici nakon gotovo stotinu godina, koliko je prošlo od 1924., kada je dubrovački biskup Josip Marčelić, porijeklom Prečanin, napisao djelo „Crtice o Preku“, što monografiji daje još veći značaj i važnost te na taj način pridonosi očuvanju otočne povijesti, tradicije, kulture i identiteta te otočnog načina života kao nacionalnoga blaga.

 

Zadarska i Dubrovačka biskupija

Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić osvrnuo na rad i službu biskupa Josipa Marčelića, koji je 34 godine služio kao poglavar Dubrovačke biskupije te je svojim radom i aktivnostima obogatio kulturni i vjerski život grada.

– Drago mi je bilo vidjeti da će na ovom simpoziju biti govora o dvojici velikih Prečana, biskupu Marčeliću, čiji sam višegodišnji nasljednik bio u Dubrovačkoj biskupiji. U vrijeme kada je on bio dubrovački biskup, ostavio je važan trag ne samo u povijesno-kulturnom i religijskom okviru, nego i u znanstvenom. Osobito se istaknuo u borbi za očuvanje glagoljice.

Pokrenuo je i list Dubrovačke biskupije, koji je su svoje vrijeme bio avangarda. Bio je i utemeljitelj Družbe sestara kćeri milosrđa. Svojim se radom osobito istaknuo u humanitarnom radu te na polju odgoja i obrazovanja. Sudjelovao je u osnivanju Biskupskog sjemeništa te svećeničke književne družbe za izobrazbu. Poticao je aktivno udruživanje i sudjelovanje vjernika u društvu kako bi svojim djelovanjem obogatili kulturni i politički život grada, zaključio je nadbiskup Puljić.

Zadarski Župan Božidar Longin ustvrdio je da je Preko bogato kulturno-povijesnim posebnostima, od kojih se svakako ističe jedinstveni mjesni govor s posebnom intonacijom, a zbog svoga položaja u neizostavno je povezano s gradom Zadrom. Danas je Preko, dodao je, sjedište jedne od gospodarski najsnažnijih otočnih općina.

 

Sporazum Sveučilište u Zadru i Općina Preko

Okupljenima se uime rektorice prof. dr.sc. Dijane Vican i Sveučilišta obratio prof. dr. sc. Josip Faričić, prorektor za strategiju razvoja i izdavaštvo.

– Ovim skupom još se jednom osvrćemo na pitanje kako znanstvena zajednica svojim radom može pridonositi boljitku regije i cijele države. Imaginarij, koji se isprepliće s kulturnom i prirodnom baštinom, izuzetno je važan jer čini ambijent razvitka pojedine zajednice, istaknuo je Faričić te napomenuo kako je Sveučilište u Zadru prepoznalo važnost ovoga prostora, koje osim općine Preko i njoj pripadajućih naselja, okuplja i otočiće Ošljak ili Lazaret, Školjić ili Galevac i Idulu te naseljene otoke Rivanj i Sestrunj.

– Sveučilište u Zadru je s Općinom Preko potpisalo i sporazum o suradnji. Tim je sporazumom predviđeno organiziranje različitih znanstvenih aktivnosti, ali i angažman akademske zajednice u konkretnim razvojnih projektima. Osmišljen je i konkretan program obnove stare školske zgrade na Ošljaku, koja bi trebala postati dislocirani sveučilišni centar, koji će se osobito baviti otočnim stanovništvom, poručio je Faričić.

 

Zaključak

U radnom dijelu u dva dana u Zadru i Preku obradile su se mnoge zanimljive teme poput Glagoljaške baštine samostana sv. Pavla Pustinjaka na Školjiću, Preškog agrara u 17. i 18. stoljeću, Režimske presije prema obitelji Mašina, Euharistijskog kongresa u Preku 1925. godine kao svjedočanstva vjerskoga i nacionalnoga identiteta, ratnih šteta u Drugom svjetskom ratu, narodnom običaju „U lancuni”, najranijim kršćanskim tragovima na području Preka…

U popratnom programu održala se 30. pjesnička manifestacija Brižićev dvuor posvećena Pavlu Jerolimovu i Ivici Matešiću Jeremiji, a u župnoj crkvi Gospe od Ružarija izveden je pasionski oratorij „Križina“ Ive Nižića u režiji Živka Nižića.

 

 

__________
Izvor: nasiskolji.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.