Školarci s Ugljana njeguju tradiciju, folklor, jezik svojih predaka, nasmijani su i uvijek spremni za pjesmu

Kada se školarci nađu pred teškoćom, nije im problem ni tražiti sastanak s načelnikom općine. Idu i osnovnu školu na otoku Ugljanu – prenosi magazin.hrt.hr

Svaki dan učiteljica im ponavlja kako prijeći cestu. Maleni su, a nema nogostupa.

– To je opasan dio puta za djecu, oni kada idu, rašire se, zaborave, pričaju i njihova pažnja je fluktuirajuća – kaže Ana-Marija Hatadi Ostojić, učiteljica OŠ “Valentin Klarin” PŠ Kali.

 

PUT DO ŠKOLE

Prekipjelo im je. Da se više ne bi bojali, sa svojom su učiteljicom otišli načelniku i pokrenuli projekt „Put do škole”. Traže moguća rješenja tog problema. Nogostupa, zbog neriješenih imovinskih komplikacija neće biti, pa će do škole pješačiti kroz livadu.

 

ČUVARI TRADICIJE

Koliko čuvaju tradiciju, govor i običaje, uvjerila se ekipa HRT-a i u područnoj školi Lukoran. Dva kombinirana razreda vrlo su zanimljiva. U jednom Vice prvašić i sve djevojčice, u susjednom Aurora i svi dječaci. Oba razreda imaju zajedničku izvannastavnu aktivnost – očuvanje tradicije. Svatko je nešto donio iz davnina.

A krasne male školice, zdrav život, veselje i u matičnoj školi u Preku.

– Pokušavamo ih naučiti starim stvarima koje su i njihovi djedovi i očevi radili, tako da ostane trag koji je bio na otoku – kaže Kristijan Smud, ravnatelj OŠ “Valentin Klarin” Preko.

Sve je vrlo opušteno, oko škole ne smije biti nijedan papirić, čuvaju svoje i običaje i okoliš. Kažu – ako mi nećemo, tko će onda?

__________
Izvor: magazin.hrt.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.