Općina Preko uvodi videonadzor zbog bacanja otpada u okoliš

.

-Budući da brojna upozorenja i apeli nisu urodili plodom, uvodimo videonadzor zbog bacanja otpada u okoliš kako bi spriječili onečišćenje i narušavanje okoliša te stvaranje nelegalnih odlagališta otpada  , pojašnjava općinski načelnik Jure Brižić.

Iako je većina stanovnika na području Općine Preko ekološki osviještena, ipak postoji dio nesavjesnih građana koji nepropisno i nekontrolirano odbacuje otpad u prirodu i time zagađuju okoliš te time stvaraju lošu sliku o općini i otoku.

Videonadzor postavljen je na 30 lokacija diljem općine na kojima se, osim kamera, nalaze i obavijesti da je navedeno područje pod videonadzorom, a postavljanje sustava videonadzora izvodi općinska komunalna tvrtka Obala i parkovi d.o.o.

-Premda sustav, između ostaloga, omogućuje prepoznavanje i samim time pronalaženje osoba koje bacaju otpad u prirodi, mi ipak nećemo posezati za drastičnim mjerama i kaznama. Nadamo se da će samo uvođenje videonadzora polučiti dobre rezultate, odnosno utjecati na svijest stanovnika i spriječiti novo bacanje otpada u okolišu, napominje Brižić.

Dodaje da je prošle godine počela s radom i web aplikacija ELOO. Sustav evidencije lokacija odbačenog otpada koji predstavlja dio informacijskog sustava gospodarenja otpadom na državnoj razini. To je još jedna od mjera koju stanovnici mogu koristiti za prijavu onečišćenih lokacija.

Brižić podsjeća da već tri godine Čistoća d.o.o. besplatno odvozi glomazni otpad, i to do 2 m3 po odvozu godišnje, te moli građane da koriste tu besplatnu uslugu odvoza umjesto bacanja otpada u okoliš.

-Ovim putem još jednom ukazujemo na važnost odvajanja otpada u vlastitom domu i činjenicu da je odgovornost na svakom pojedincu te da svi zajedno moramo biti svjesni važnosti očuvanja okoliša, a napominjemo i da odvajanje otpada dovodi i do smanjenja troškova za njegov odvoz.

Kako bismo to omogućili, osigurali smo besplatne kante za reciklabilni otpad, koje će uskoro biti podijeljene svim kućanstvima, a njihovo pražnjenje, tj. odvoz reciklabilnog otpada, također će biti besplatni. Osim toga, krenuli smo i s podjelom besplatnih kompostera za sve one koji to žele. Koristimo ovu priliku kako bismo ukazali i na važnost kompostiranja, kojim se utječe na smanjenje količine miješanog komunalnog otpada na zaštitu okoliša, ali i na troškove odvoza otpada, a time i na kućne budžete. Stoga još jednom pozivamo sve one koji do sada nisu dobili kompostere da se jave u Općinu Preko i na taj način uključe u zaštitu okoliša, poručuje Brižić.

Budimo ekološki osviješteni, mislimo na buduće generacije i ostavimo im čist i nezagađen okoliš!!!

 

 

__________
Izvor: nasiskolji.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.