UGLJAN – Zadar Outdoor Festival održava se u Preku 25. i 26. rujna

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 21.09.2021. - Vrijeme čitanja: 3min

Prvi dio jesenskog izdanja Zadar Outdoor Festivala održat će se u Preku 25. i 26. rujna, a moguće je sudjelovati u čak četiri sportske discipline!

– Otok Ugljan oduševio nas je raznolikošću prirode za organizaciju Zadar Outdoor Festivala; zemlja, škrapa, šuma, maslinici, more… Sve se to izmjenjuje na trail stazama – prenose Naši školji.

Predviđene su tri staze: Bonaca trail dužine 5 km, Mareta trail dužine 10 km te Fortunal trail dužine 21 km. U utrci će podjednako moći uživati amateri kao i oni željni većih sportskih izazova. Ovo je prilika ne samo da pokažete svoje sportske vještine, već i da otkrijete ljepotu stoljetnih maslinika i uživate u pogledu na plavetnilo Zadarskog kanala, ističu organizatori ZOF-a.

.
Otok s klimom masline 

Klima otoka Ugljana često se naziva klimom masline i idealna je za outdoor aktivnosti u tijeku cijele godine. Toplina mora zime čini blagima, a vrela ljeta manje vrućima. Godišnji broj sunčanih dana je oko 120, što znači da je svaki treći dan vedar!

Za natjecatelje u kajaku i SUP-u pripremili su jako zanimljivu rutu koja vas vodi oko otočića Galevca ispred Preka, a kojim dominiraju crkvica i Samostan sv. Pavla Pustinjaka iz 15. stoljeća. Ruta je izazovna, a pogled nezaboravan!

Ove godine pripremljena je i nova disciplina pa će svi ljubitelji visina moći uživati u brzinskom penjanju

Željina litica podno Tvrđave sv. Mihovila tristotinjak je metara široka stjenovita barijera visine od 10 do čak 60 m. Ambijent podno litice među šumama crnike i prastarih maslina je poseban, a dodatnu čar daju pregledni vidici na zadarski arhipelag. Posljednjih godina se bilježi nevjerojatan porast zanimanja za sport, posvuda „niču“ dvorane s umjetnim stijenama. Raste broj profesionalnih sportskih penjača, a nedavno je donesena odluka o ulasku sportskog penjanja u zajednicu olimpijskih sportova na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. te Parizu 2024.

Osim natjecateljskog dijela festivala, očekuju vas i zanimljive radionice pa se možete prijaviti na kajak radionicu za djecu, jogu te radionicu sportskog penjanja.

.
Trail Ravni Kotari

No, to nije sve od ovogodišnjeg ZOF izdanja. Dva tjedna kasnije, u subotu, 9. listopada priprema se još jedan zanimljivi trail – Ravni kotari.

– Ovo područje obiluje brojnim kulturno-povijesnim spomenicima i upravo smo ga zato odabrali kao novu lokaciju za održavanje 2. dijela jesenskog izdanja Zadar Outdoor Festivala. Možete birati između dvije kategorije – Trail Prisnac 20 km i Trail Priška 10 km. Inspiraciju za ove nazive smo pronašli u tradicionalnim recepturama specijaliteta po kojima je ovaj kraj poznat, poručuju organizatori.

Na sve discipline možete se prijaviti putem mrežne stranice ZOF-a a sve novosti vezane uz održavanje festivala možete pratiti na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

__________
Izvor: nasiskolji.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.