UŠTEDI ENERGIJU
April 22, 2021

UGLJAN - Zajedno za čišći otok

Svrha projekta Zajedno za čišći otok Ugljan je promocija i valorizacija ribarstva i ribarstvenog područja otoka Ugljana te produljenje turističke sezone održavanjem manifestacija vezanim uz ribarstvo, akvakulturu i ekologiju

 

Za provedbu projekta Zajedno za čišći otok Ugljan Turističke zajednice Općine Preko, prijavljenog na natječaj LAGUR-a Plodovi mora u okviru Mjere 8. Organizacija i provedba manifestacija i drugih događanja vezanih uz ribarstvo i morski okoliš – odobreno je bespovratnih 299.286,58 kuna.

Riječ je o događanjima poput predavanja o zaštiti okoliša, okruglih stolova za ribare, akcijama čišćenja podmorja i sl. Sve to uz promociju lokalnih ribarskih proizvoda i ribarske i maritimne tradicije. Projekt obuhvaća mapiranje i označavanje ronilačkih lokacija te analizu stanja podmorja uz edukaciju o načinima sprječavanja onečišćenja podmorja i očuvanju morskog okoliša.

Osim toga, kroz projekt će se izraditi i publikacije na temu promocije lokalnih proizvoda kao zdravog načina prehrane. Zatim interpretacijske edukativne ploče vezane uz ronilačke lokacije te nadograditi mobilna aplikacija Adventure Island.

-Vrijednost projekta je 299.286,58 kuna, a odobrena su nam sredstva u stopostotnom iznosu. Ovo je zajednički projekt Općine Preko, Turističke zajednice Općine Preko i Turističke zajednice mjesta Ugljan. Dok je TZO Preko službeni prijavitelj i nositelj projekta u administrativnom smislu.

Sve aktivnosti projekta provodit ćemo zajedno i to u svim mjestima i na otocima na području Općine Preko. Ovo je još jedan u nizu naših pozitivno ocijenjenih projekata prijavljenih na javne pozive i natječaje. Izuzetno smo ponosni na visoku prolaznost, odnosno odobrenje i pozitivne odluke svih naših projekata.

To je dokaz da kvalitetno radimo svoj posao, da imamo stručne i sposobne ljude, ali i bitnu podršku svih ministarstava, Vlade i Zadarske županije, uz čiju suradnju ostvarujemo provedbu svih naših projekata na terenu, komentirao je općinski načelnik Jure Brižić.

Ističe kako je riječ o projektu koji će zasigurno pridonijeti vrednovanju i promociji naše prirodne, kulturne i maritimne baštine. Također i jačanju svijesti o očuvanju morskoga okoliša, ribarske i maritimne tradicije; baštine te popularizaciji ribarstva i konzumacije ribljih proizvoda.

-Projekt Zajedno za čišći otok Ugljan je u potpunosti skladu s današnjim trendovima u turizmu. U kojemu su glavni motivi povratak prirodi, očuvanje okoliša, boravak na otvorenom, vraćanje korijenima, čuvanje tradicije, revitalizacija zaboravljenih iskonskih životnih vrijednosti kojima nas je ponovno naučila pandemija izazvana koronavirusom, stoga ne sumnjamo u njegovo uspješno provođenje i prihvaćanje korisnika – mještana, gostiju i posjetitelja,

Tehničku pomoć pruža Zadra nova kroz projekt „Zadra nova za vas“ financiran iz OPKK 2014.-2020.

 

 

__________
Izvor: nasiskolji.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.

 

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram