UŠTEDI ENERGIJU
March 12, 2022

UGLJAN - Završen projekt "Zaželi" u Kalima

Na međunarodni Dan žena, 8. ožujka, u Kalima je održana završna konferencija projekta „Zaželi u Kalima” koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda Nakon uspješne provedbe projekta koji je započeo prije 18 mjeseci, u Općini Kali nadaju se obnovi programa zapošljavanja žena, odnosno pozivu iz novog programskog razdoblja EU 2021.-2027 - prenosi nasiskolji.hr . Uz […]

Na međunarodni Dan žena, 8. ožujka, u Kalima je održana završna konferencija projekta „Zaželi u Kalima” koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda

Nakon uspješne provedbe projekta koji je započeo prije 18 mjeseci, u Općini Kali nadaju se obnovi programa zapošljavanja žena, odnosno pozivu iz novog programskog razdoblja EU 2021.-2027 - prenosi nasiskolji.hr

.
Uz čestitku za Dan žena, načelnik Općine Kali Bruno Mišlov istaknuo je da je ovaj projekt bio itekako potreban u otočnoj sredini poput Kali u kojoj živi dosta pripadnika starije populacije

-Projekt „Zaželi u Kalima“ bio je dobra prilika za zaposlenje i edukaciju pet nezaposlenih žena s otoka. Stekle su nova znanja i kompetencije. Ujedno su proteklih godinu dana olakšale svakodnevni život za 30-ak starijih korisnika s područja Općine Kali, dodao je načelnik Mišlov.

Uime Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, zamjenica ravnateljice Jadranka Petek pohvalila je dobru suradnju na više projekata tehničke pomoći za Općinu Kali.

-Agencija ZADRA NOVA iza sebe ima višegodišnje iskustvo u pripremi i provedbi EU projekata. Kroz projekt “ZADRA NOVA ZA VAS” pruža potporu u pripremi i provedbi projekata lokalnoj i regionalnoj samoupravi pa tako i Općini Kali na ovom i drugim projektima, napomenula je Petek.

Detalje projekta „Zaželi u Kalima“ prezentirao je voditelj projekta Petar Kolega. Kazao je kako je Općini Kali kao prijavitelju na otvoreni trajni Poziv “Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II”, bio odobren iznos od 464.000 kuna za projekt “Zaželi u Kalima”, u trajanju od 17. rujna 2020. do 17. ožujka 2022. godine.

.
Projekt se u potpunosti financira iz Europskog socijalnog fonda i prvi je takav projekt Općine Kali

-Ovo je bila nova, dobrodošla socijalna usluga pomoći starijoj populaciji u otočnoj zajednici, koju su mještani Kali pozitivno prihvatili. Interes žena i korisnika bio je veći od inicijalnih očekivanja. Zahvaljujući uspješnoj provedbi, unatoč pandemiji koronavirusa, postigli smo sve zadane ciljeve, dodao je Kolega.

Projektom “Zaželi u Kalima” unaprijedio se radni potencijal pet teže zapošljivih žena. Prošle su edukaciju i zaposlile se u Općini Kali na godinu dana, čime su postale konkurentnije na tržištu rada, pojasnio je Kolega. Istaknuo je kako je projekt doprinio socijalnom uključivanju 30-ak starijih i nemoćnih osoba s područja Općine Kali. Zaposlene žene su im pružale potrebnu pomoć u svakodnevnim aktivnostima.

 

Posebno emotivne zbog završetka projekta bile su upravo zaposlene žene iz Kali

Bernarda Valčić, jedna od pet djelatnica, ukratko je prezentirala kako je izgledao rad s krajnjim korisnicima projekta u praksi. Korisnicima su djelatnice bile pomoćnice u svakodnevnim aktivnostima poput nabave lijekova i čišćenja doma. Također, bile su im i društvo koje ih je razvedrilo i saslušalo njihove životne priče i brige. Krajnji korisnici su se naviknuli na svakodnevnu pomoć gerontodomaćica. Bilo im je veoma žao kad su shvatili da projekt tako brzo završava, prepričala je Valčić.

Završnu konferenciju zaključio voditelj projekta, Petar Kolega koji se u ime Općine Kali zahvalio partnerima na projektu na pruženoj tehničkoj pomoći:
.

  • Centru za socijalnu skrb Zadar
  • Hrvatskom zavodu za zapošljavanje – Područnom uredu Zadar te
  • Agenciji za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA .

 

__________
Izvor: nasiskolji.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.

Article written by Pokret otoka
Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram