UŠTEDI ENERGIJU
January 29, 2022

UGLJAN - Završen socijalni projekt “Otočka žena”

Konferencijom svih sudionika, u POU Dom na žalu u Preku prigodno je obilježen završetak projekta “Otočka žena” koji se provodio kroz program zapošljavanja žena “Zaželi– faza II”

Općina Preko je za projekt “Otočka žena” iz Europskog socijalnog fonda osigurala stopostotno financiranje – 464.300 kuna. Partneri u projektu bili su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Zadar, i Centar za socijalnu skrb Zadar. Tehničku pomoć u pripremi i provedbi pružila je Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra nova kroz projekt „Zadra nova za vas“ - prenosi nasiskolji.hr

 

O projektu "Otočka žena"

-Projekt je ukupno trajao 18 mjeseci (od 29. srpnja 2020. do 29. siječnja 2022.) i uključivao je zapošljavanje na godinu dana pet žena koje su brinule o 30 starijih ljudi na području Općine Preko.

Svaka žena brinula je o šestero korisnika i obavljala im različite poslove, od čišćenja kućanstva, dostave namirnica, pomoći u osobnoj higijeni i sl. Ipak, najvažniji je ljudski kontakt koji su te žene ostvarile s korisnicima, jer na kraju krajeva starijima je to zapravo i najbitnije, da imaju s kim popričati i da imaju osjećaj da se na nekoga mogu osloniti, da nisu sami.

Korisnici su također jednom mjesečno dobivali i paket kućanskih i higijenskih potrepština, što im je sigurno dobro došlo u ionako skromnom umirovljeničkom kućnom budžetu.

.
Projektom se smanjio pritisak na domove za starije i nemoćne

Ono što je također bitno jest da se projektom smanjio pritisak na domove za starije i nemoćne, barem za ovih 30 korisnika. Žene su osim posla i financijske naknade dobile edukaciju za gerontodomaćice i iskustvo. To će im omogućiti bolju pozicioniranost na tržištu rada te lakše pronalaženje posla u budućnosti, kazao je načelnik Općine Preko Jure Brižić.

Kako je istaknula Marija Podrug Kasalo iz Agencije za razvoj Zadarske županije Zadra nova, u planu su novi programi u kojima će se, vjeruju, naći i projekt “Zaželi” jer se pokazao korisnim kako za lokalne zajednice, tako i za krajnje korisnike.

-Program “Zaželi” možda ovoga puta neće biti prihvatljiv za jedinice lokalne samouprave, ali za njega će se moći prijaviti, primjerice, neke udruge. Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra nova kao regionalni koordinator i dalje će biti na raspolaganju, dodala je Podrug Kasalo.

.
Zahvale

Ljiljana Grginović iz POU Prizma iz Zadra, koja je vodila edukacijae žena za zvanje gerontodomaćice, zahvalila je svim sudionicima u projektu. Posebno ženama koje su se osposobljavale za njegovateljice/gerontodomaćice jer su to činile s velikim zanimanjem, motivacijom i posvećenosti za posao koji su odabrale.

-Svaka osoba koja je odlučila svoje vrijeme i svoj život podrediti i posvetiti brizi za druge, potrebite, je posebna osoba, vrijedna je divljenja i iznimnog poštovanja, poručila je Grginović.

A u ime pet žena koje su godinu dana njegovale i brinule o 30 korisnika na području Općine Preko, riječi zahvale uputila je Irena Aghil, ističući da su osim novih znanja, vještina i zapošljavanja, dobile priliku da se uključe u tržište rada. Zahvalila je i uime korisnika koji su projektom “Otočka žena” dobili nadu i vjeru da netko misli na njih, da nisu sami i napušteni

.
Financiranje projekta i tehnička podrška

Projekt “Otočka žena” sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“ u sklopu Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II“.

Tehničku pomoć u pripremi i provedbi projekta pruža Zadra nova kroz projekt „Zadra nova za vas“ financiran iz OPKK 2014.-2020.

__________
Izvor: nasiskolji.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.

 

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram