Food Revolution je svjetski pokret pod okriljem Jamie Olivera, slavnog britanskog chefa.

Cilj mu je edukacija o hrani i povratak zdravih kuhanih obroka u obitelji, škole, vrtiće, urede itd. te naglasak na lokalni uzgoj i kupnju namirnica. Zapanjujućih 41 milijuna djece mlađih od 5 godina ima prekomjernu težinu, a 159 milijuna djece je pothranjeno. Bitno je djeci omogućiti kvalitetnu hranu i edukaciju o osnovama zdrave prehrane i kako bi odrasli u zdrave ljude pune energije i potencijala za učenje!

Ambasadori diljem svijeta svake godine u svibnju slave Food Revolution Day, organizirajući pritom različite akcije.

Otok Krk ima svoju Food Revolution zajednicu, koja ove godine drugi puta slavi Food Revolution Day!

Food Revolution Day, ponukan prošlogodišnjim u Malinskoj, ove se godine obilježava i u Zagrebu, Varaždinu i Dubrovniku!

U subotu, 27. svibnja, od 11,00 do 16,00 sati, ambasadorica otoka Krka Sabina Barbiš, te tim kuhara volontera, među kojima su i Časlav Matijević, Ratko Iveković i Šime Sušić iz TV Show-a Masterchef, na lukobranu u Malinskoj, kuhat će ukusna jela od lokalnih namirnica, u duhu Jamie Oliverove kuhinje. Pripremljena hrana bit će besplatna. Bit će i slanih i slatkih, mesnih i morskih, pitkih i (slado)ledenih iznenađenja; ponešto za gurmane i zdravoljupce, za velike i za one najmanje!

Prošli mjesec, u suradnji s Hrvatskim akademskim centrom primijenjenog nutricionizma, Sabina je u osnovnim školama u Vrbniku, Omišlju, Dobrinju i Vrhu održala kratku anketu o prehrambenim navikama djece. Anketu je ispunilo 434 učenika. Pitanja su bila o omiljenim i neomiljenim namirnicama i školskim obrocima, sudjeluju li u pripremi hrane kod kuće i sl. Rezultati će uskoro biti objavljeni na Facebook stranici Food Revolution Otok Krk. Veliko hvala svim profesorima i učiteljima osnovnih škola, koji su ovu inicijativu podržali!

Food Revolution Day omogućili su divni ljudi čije srce snažno tuče za one najmanje. Njima u ime Food Revolution-a Otok Krk ovim putem veliko hvala: Udruga Termen, Hrvatski akademski centar primjenjenog nutricionizma, Gelati d’Oro, Enzita.hr, Klara Marić Kanfanar, Kuća krčkog pršuta, Mesnica Jerković, Mesnica Čučković, Gastro ribarnica Omišalj, Argola, Tonini d.o.o., Tutti Frutti, TO Ivić, TUO Giovanni, TO Zelenjava, Maravić d.o.o., P&B Hortikultura, Pekara Vrbnik, Priroda&društvo Zagreb, Market Maja, Hotel Malin, Konoba Nino, Kavana Beleca, Villa Margaret, Ugostiteljski objekt Jeger, PG Šantek, Drobnica, Frajona d.o.o., Vinarija Šipun, Veli’s, Superheraw, Mario Bradarić Photography, Radio Otok Krk, Portal Otok Krk, TZ općine Malinska–Dubašnica i Općina Malinska–Dubašnica.

Kako Vi možete sudjelovati?

1) Prijavite se na jamiesfoodrevolution.org i podijelite link na revoluciju sa svima!

2) Uključite djecu!!! Bilo da ste učitelj ili roditelj, potaknite djecu da zavole hranu jednostavnim receptima. Preporučite lokalnoj školi da preuzme Food Revolution nastavne materijale i kuhajte 27. svibnja!

3) Širite glas, podržite Food Revolution, preuzmite i dijelite digitalne materijale putem društvenih medija, organizirajte aktivnosti kod kuće s djecom ili u svojoj zajednici. Što god učinili, podijeliti svoje fotografije na društvenim medijima uz #FoodRevolution.

U sklopu Dana Termena istoga će dana s početkom u 10 sati u velikoj vijećnici Općine Malinska-Dubašnica mr.sc. Roman Ozimec održati predavanje „Agrobioraznolikost i održivi turizam” s podnaslovom „Stare sorte i pasmine otoka Krka i primorske Hrvatske“.

(S. Barbiš)

Autor: Milo
Fotografija: www.otok-krk.org