UNIJE – Predstavnici otoka održali sastanak sa Županom

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 29.01.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

Održan je sastanak na kojem se razgovaralo o projektima koji bi mogli pomoći revitalizaciji i demografskoj obnovi tog otoka lošinjskog arhipelaga na kojem je stalno nastanjeno 44 stanovnika

Župan Zlatko Komadina sa suradnicima održao je sastanak s predstavnicima Mjesnog odbora Unije na čelu s predsjednikom VMO Robertom Nikolićem i njegovim zamjenikom Žarkom Mrkobradom – prenosi pgz.hr

.
Preduvjet razvoja Unija je rješavanje problema stanovanja, bolja brodska povezanost, kao i dostupnost zdravstvenih usluga

Kako su istaknuli sami otočani, preduvjet razvoja Unija je rješavanje problema stanovanja, bolja brodska povezanost, kao i dostupnost zdravstvenih usluga. Zanimala ih je i provedba projekta „Unije samoodrživi otok“, mogućnost uspostave državne trajektne linije Mali Lošinj-Susak-Unije kao i ponovno stavljanje u funkciju letjelišta.

Župan Komadina rekao je da PGŽ prati i raznim projektima nastoji pomoći stanovnicima na slabije naseljenim kvarnerskim otocima. Jedan od takvih je i projekt „Unije samoodrživi otok“ kojeg je Županija, kao prvi takav projekt na hrvatskim otocima, pokrenula još 2011.godine. Projekt vodi REA Kvarner čiji je ravnatelj Darko Jardas iznio detalje s naglaskom na pripreme za izgradnju solarne elektrane.

Resorno nadležni pročelnik Ljudevit Krpan istaknuo je da su svi prijedlozi i eventualne promjene vezane za Projekt dobrodošle te iskazao spremnost na suradnju. Predložio je da se u projektni tim uključi i ravnatelj JU Prigoda Vedran Kružić radi pomoći oko pitanja stanogradnje za osobe koje žele živjeti na otoku. Kako je Biskupija Krk vlasnik dvije trećine zemljišta na Unijama, svakako ih je potrebno kontaktirati oko iznalaženja modela suradnje.

.
Aktivacija letjelišta i trajektna linija

Kada je riječ o aktivaciji letjelišta, pročelnica Nada Milošević navela je da se radi o nadležnosti Grada Mali Lošinj koji bi trebao preuzeti ulogu nositelja postupka izvlaštenja na nekretninama koje se nalaze u zoni letjelišta kako bi one postale vlasništvo Grada. Svu dokumentaciju koja je do sada izrađena za potrebe ovog postupka PGŽ će ustupiti na korištenje Gradu.

Županija je podržala inicijativu za uspostavu trajektne linije Mali Lošinj-Susak-Unije uz napomenu da bi linija bila u funkciji snabdijevanja otoka jer na Unijama i Susku nije dozvoljeno prometovanje vozilima. Od Agencije za obalni linijski pomorski prijevoz zatražit će se da resorno nadležnom Ministarstvu predlože donošenje Odluke o uspostavi navedene linije, temeljem koje bi se onda mogla raspisati koncesija.

.
O Agencije će se zatražiti da koncesionar Jadrolinija zamjeni trenutna plovila novijima čije maritimne karakteristike omogućuju brži i sigurniji prijevoz

Primjedbe na izvedeno stanje partera lukobrana uputit će se ŽLU Mali Lošinj kako bi i u sklopu projekta izgradnje luke Unije koji se financira kroz EU projekt , a isto tako i u dijelu koji nije obuhvaćen tim projektom, u cijelosti popločio kamenim pločama.

__________
Izvor: pgz.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.