UNIJE – Sunset Festival – tjedan ekologije

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 19.07.2021. - Vrijeme čitanja: 4min

Četvrti festivalski tjedan (12.-18.7.) obilježila su događanja prvog „festivala-u-festivalu“ – Festivala ekologije, posvećenog energetici – području koje je usko isprepleteno s politikama zaštite okoliša

 

Festival ekologije motiviran je aktivnostima europskog projekta INSULAE koji se provodi na Unijama i teži doprinijeti energetskoj samodostatnosti otoka.

U realizaciji programa Ekološkog festivala sudjelovali su predstavnici Regionalne energetske agencije Kvarner, Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Ericssona Nikola Tesla d.d., Vodoopskrbe i odvodnje Cres Lošinj d.o.o. te WWF Adria – Udruge za zaštitu prirode i očuvanje biološke raznolikosti, a događanja su se odvijala u prostorijama VMO Unije.

Trodnevne edukativno-informativne aktivnosti započele su DIY („do it yourself“) radionicom za male unijske znanstvenike, nakon čega je uslijedio niz edukativnih izlaganja za odrasle, kao i razgovor s mještanima o INSULAE aktivnostima koje se odvijaju na otoku. Organizirani su još i vođeni posjet i demonstracija rada unijskog desalinizatora, prezentacije INSULAEEnergyBoxa, radionica izgradnje meteo stanice te još jedna radionica za najmlađe na temu umjetne inteligencije, dronova i samohodnih vozila, uz demonstraciju.

Usto, u zainteresiranim kućanstvima ugrađeni su besplatni INSULAE EnergyBox uređaji, a u tijeku su predbilježbe i za novi krug ugradnje najesen.

Događanja ekološkog tjedna prigodno su kulminirala drugom SURF radnom akcijom čišćenja otoka kojoj su se odazvali mnogobrojni otočani. Briga za otočni okoliš i aktivno sudjelovanje u eko-akcijama za Unijane nije novost, budući se one redovito organiziraju već nekoliko
godina.

Zanimljivost je što u akcijama povrh lokalnog stanovništva redovito sudjeluju i turisti, kako domaći tako i oni strani, željni doprinijeti uljepšavanju ove autentične otočne destinacije. Do kraja SU(r)F festivala namjeravaju se organizirati još dvije takve akcije, nakon čega će biti svečano otvorena nova unijanska oaza za odmor i druženje – „uradi-sam-park“, kao rezultat angažmana lokalne zajednice.

Ovoga tjedna, osim već uobičajene dnevne ture upoznavanja otoka ponedjeljkom, čitanja priča za djecu na plaži srijedom, te NIArt noćnih tura s projekcijom filmova na mjesečini zakazanih za srijedu, četvrtak i petak, očekuje i nekoliko novih događanja – koncert dvije
flaute i gajde, Marte, Magdalene i Anita Šteter na rivi u ponedjeljak navečer, te otvorenje izložbe Uniske ženidbe u Galeriji Torać (točan termin bit će objavljen naknadno).

Vikend će SURFovci dočekati glazbenom večeri u petak u BaraBaru uz hitove po izboru DJ SuZ&Mac, dok će sam kraj tjedna, nedjelju, obilježiti tradicionalna radionica slaganja Rubikove kocke za sve generacije te otvaranje Unijske olimpijade.

Informacije o nadolazećim programima i vremenu održavanja pojedinih aktivnosti bit će redovito objavljivane na mrežnoj stranici Sunset Unije Festival i na Facebook stranici Sunset Unije Festival.

 

Više informacija:

Mail: pr@sunsetunije.hr
Mob: 091 669 0267 (Koraljka Haberle, RibaRibi, direktorica festivala)

 

 

PRILOG – POPIS DOGAĐANJA OVOGA TJEDNA (19.-25.7.2021.)

Ponedjeljak, 19.7.2021.
19.00h Dnevna pješačka tura + Filmska projekcija by NIArt, kreće se s Kapelice (oprema:
hodačka obuća, lampa, voda, ruksak, ručnik)
21.00h Koncert Marta, Magdalena i Anita Šteter, dvije flaute i gajde, na rivi
Srijeda, 21.7.2021.
21.00h Čitanje priča za laku noć, na Janijevoj plaži
23.00h Vođena noćna pješačka tura, kreće se s Kapelice (oprema: hodačka obuća, lampa,
voda, ruksak, ručnik)
Četvrtak, 22.7.2021.
23.00h Vođena noćna pješačka tura, kreće se s Kapelice (oprema: hodačka obuća, lampa,
voda, ruksak, ručnik)
Petak, 23.7.2021.
21.30h Glazbena večer uz hitove po izboru DJ SuZ&Mac, u BaraBaru
23.00h Vođena noćna pješačka tura, kreće se s Kapelice (oprema: hodačka obuća, lampa,
voda, ruksak, ručnik)
Nedjelja, 25.7.2021.
10.00h Radionica slaganja Rubikove kocke, u BaraBaru
Otvaranje Unijske olimpijade (točno vrijeme bit će naknadno objavljeno)

* Točan termin otvaranja izložbe Uniske ženidbe u Galeriji Torać bit će određen naknadno,
sukladno vremenskim (ne)prilikama

 

 

___________
Izvor: Sunset Unije Festival
Naslovna fotografija: Sunset Unije Festival