UNIJE – Tjedan posvećen energetici

Objavio: Pokret otoka - 12.07.2021. - Vrijeme čitanja: 3min

Četvrti festivalski tjedan (12.-18.7.) obilježit će događanja prvog „festivala-u-festivalu“ posvećenog energetici, području koje je usko isprepleteno s politikama zaštite okoliša

.

 

Tjedan o energetici je motiviran aktivnostima europskog projekta INSULAE koji se provodi na Unijama, a koji teži doprinijeti energetskoj samodostatnosti otoka Unije. Cilj projekta je da Unije postanu prvi hrvatski energetski samoodrživ otok. Trodnevni program Ekološkog festivala obuhvatit će niz edukativnih sadržaja za sve generacije te priliku za otvorenu diskusiju o zelenoj budućnosti otoka.

 

PREGLED TJEDNIH AKTIVNOSTI

Festival započinje u utorak 13.07., u 9.30 sati, DIY („do it yourself“) radionicom za male unijske znanstvenike, nakon čega će u 11.00h uslijediti niz edukativnih izlaganja za odrasle na temu energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

S početkom u 18.00 sati, Unijani će imati priliku čuti više o provedbi projekta INSULAE te saznati sve što ih zanima o aktivnostima koje se odvijaju na otoku, kao i zabilježiti se za aktivnije sudjelovanje u projektu kroz ugradnju besplatnog EnergyBox uređaja za praćenje potrošnje energenata i vode.

U srijedu, 14.srpnja, se s početkom u 9.00 sati organizira vođeni posjet i demonstracija rada unijskog desalinizatora, nakon čega će uslijediti nekoliko događanja: prezentacije INSULAE EnergyBoxa u 10.00h i 19.00h te radionica izgradnje meteo stanice u 11.00h.
U četvrtak se u 10.00h planira još jedna radionica za najmlađe (uzrast 6+) na temu umjetne inteligencije, dronova i samohodnih vozila, uz demonstraciju.

 

EKOLOŠKI FESTIVAL

U realizaciji Ekološkog festivala sudjeluju članovi H2020 INSULAE projektnog konzorcija – Regionalne energetske agencije Kvarner, Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Ericssona Nikola Tesla d.d., Vodoopskrbe i odvodnje Cres Lošinj d.o.o. te WWF Adria – Udruge za zaštitu prirode i očuvanje biološke raznolikosti, a program se odvija u prostorijama VMO Unije.

Povrh aktivnosti Ekološkog festivala, tijekom tjedna će se održati i nekoliko sada već tradicionalnih i kontinuiranih događanja, kao što su NIArt hodajuća tura do Arbita u ponedjeljak u 19.00h, čitanje priča na plaži za najmlađe srijedom u 21.00h, repriza prošlotjedne radionice lucidnog sanjanja u četvrtak u 18.30 te druga radna akcija čišćenja otoka i uređenja uredi-sam parka u petak u 7.30 ujutro,

Nadalje, u četvrtak se u Galeriji Torać otvara nova izložba na temu unijskih ženidbi, a tjedan tradicionalno završava radionicom slaganja Rubikove kocke u nedjelju u 10.00h u kultnom unijskom Barabaru.

Provedba svih događanja bit će usklađena s novim epidemiološkim mjerama koje su na snazi u Primorsko-goranskoj županiji.

Video-kronike prošlotjednih događanja na SU(r)F možete pogledati na poveznici.

Informacije o nadolazećim programima i vremenu održavanja pojedinih aktivnosti bit će redovito objavljivane na mrežnoj stranici Sunset Unije Festival i na Facebook stranici Sunset Unije Festival.

Više informacija možete zatražiti na:
Mail: pr@sunsetunije.hr
Mob: 091 669 0267 (Koraljka Haberle, RibaRibi, direktorica festivala)

 

 

__________
Izvor: Sunset Unije Festival
Naslovna fotografija: Sunset Unije Festival