Uskoro prvi Festival prirodnog vinogradarstva i spontanih vina

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 27.03.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Uz nastup tridesetak vinara, jela od lokalnih sezonskih namirnica pripremat će Tvrtko Šakota uz ekipu iz korčulanskog Eko Škoja te Luka Košir i Jakob Pintar iz Slovenije

Idući mjesec, u subotu 27. travnja, u Stonu će se održati prvi GrapeSton, festival koji će okupiti hrvatske prirodne vinare koji su ujedno i organski vinogradari. Oni će ovdje predstaviti svoja vina koja su nastala na principima ekološkog uzgoja (ne nužno certificirana) uz minimalnu intervenciju u vinogradu i podrumu, te spontanu fermentaciju s autohtonim kvascima.

Jedan od organizatora festivala, Matija Powlison Belković (Cogito Coffee/Salo), kaže:

– Osnovna teza festivala je da je vino kao takvo definirano poljoprivrednim praksama te da organski uzgoj i prirodne fermentacije naglašavaju specifičnost određenog terroira, sorti i praksi u vinogradima i podrumima. Posjetitelji će zasigurno prepoznati neke od vinarija koje su već dugo na sceni, poput Vinarije Tomac, Miloš, Piquentum, Križ itd., ali će se, isto tako, upoznati s manjim vinarima za koje smatramo da su jednako važni za razvoj hrvatske scene prirodnih vina.

Suradnja sa slovenskim vinarima

Dobili smo i podršku naših prijatelja iz Slovenije i organizatora festivala “poštenih vina” Vndima 23 u Goriškim Brdima. Oni su pozvali pet reprezentativnih vinara iz Slovenije s idejom da svake godine radimo razmjenu hrvatskih i slovenskih vinara na zajedničkim festivalima. Vjerujemo da će takva suradnja obogatiti našu, ali i regionalnu scenu prirodnih vina. Uz divna vina, gosti festivala moći će uživati i u divnoj hrani.

Tvrtko Šakota (Nav/Salo) već neko vrijeme okuplja lokalne poljoprivrednike, ribare, skupljače hrane i druge kako bi nam omogućio istinsko iskustvo lokalnih i sezonskih namirnica bogatog Pelješca. Tvrtku će se pridružiti ekipa iz izvrsnog korčulanskog OPG-a Eko Škoj, te prijatelji iz Slovenije: Luka Košir (restoran Grič) i Jakob Pintar (restoran TaBar).

Posjetite festival u Stonu

Uz tridesetak vinara iz Hrvatske i Slovenije koji će predstaviti svoja prirodna vina te kuharima čija je hrana ekspresija života s prirodom, ovaj jednodnevni festival koji će se potkraj travnja održati u prekrasnom gradu Stonu na Pelješcu zapravo je prvi takve vrste u nas. Bilo je i vrijeme.

Više o festivalu možete saznati na www.grapeston.com, a možete ih pratiti i na Instagramu @grapeston_festival.

Izvor: jutarnji.hr

Fotografija: Unsplash.com