VANNES – Otočani se predstavili izložbom ”Tragom male drvene brodogradnje”

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 04.06.2019. - Vrijeme čitanja: 3min

Na festivalu ”Tjedan zaljeva Morbihan” u francuskoj regiji Bretanji Hrvatska je postala dio velike europske maritimne obitelji, a hrvatski festivali maritimne baštine stoje rame uz rame velikim europskim festivalima maritimne baštine.

Hrvatska je punopravna članica velike europske maritimne obitelji! – Ustvrdila je to na Hrvatskom danu Anne Burlat, glavna organizatorica desetog festivala “Tjedan zaljeva Morbihan” u gradu Vannesu, u francuskoj regiji Bretanji.

Točno u podne, u središtu tzv. maritimnog sela na glavnoj rivi u Vannesu, Hrvatski dan, malo neformalno primanje za domaćine Francuze, goste i posjetitelje, organizirali su Udruga Cronaves, Ured Hrvatske turističke zajednice u Parizu te općine Preko i Betina sa svojim turističkim zajednicama – prenosi sibenski.in.
.

”Tjedan zaljeva Morbihan” ugostio je otočne općine Murtera, Hvara i Ugljana: Betinu, Jelsu i Preko

– Ponosni smo što je Anne Burlat naš festival “Dani u Vali”, koji će se od 11. do 15. rujna održati u Starome Gradu na Hvaru, stavila uz bok najvećih europskih festivala maritimne baštine. To je prije svega veliko priznanje, ali i obveza za našu malu zemlju, koja se službeno predstavlja uz Italiju, mnoge francuske regije, Španjolsku, Norvešku i Nizozemsku, a kao gosti festivala s brodovima sudjeluju i Njemačka, Rusija, Velika Britanija, Češka, Portugal… U prezentaciji maritimne baštine ove godine sudjeluju i naša tri otoka, Murter, Hvar i Ugljan, odnosno općine Betina, Jelsa i Preko, koje su u Vannes došle s vrlo zanimljivom izložbom “Tragom male drvene brodogradnje”, kazao je Plamenko Bavčević, predsjednik splitske Udruge Cronaves, koja je službeni organizator sudjelovanja Hrvatske na velikim maritimnim festivalima u Europi.
.

Festival “Tjedan zaljeva Morbihan 2019.” u Vannesu održava se od 27. svibnja do 2. lipnja, a naša zemlja predstavljala se u sklopu paviljona “Le Grand Comptoirdes Fêtes Maritimes d’Europe”.

Veliki europski festival, koji posjeti oko pola milijuna ljudi, a u završnoj paradi na Atlantskom oceanu sudjeluje oko 1200 brodova, i ovoga puta podržala je Hrvatska turistička zajednica.

Hrvatski dan, osim za promociju turizma i duge pomorske tradicije srednje Dalmacije, bio je prilika i za dodatno zbližavanje Splita i Vannesa. Splitski vatrogasci na čelu sa zapovjednikom Ivanom Kovačevićem željeli su na simboličan način poslati poruku potpore svojim francuskim kolegama, ponajprije vatrogascima koji su gasili veliki požar u katedrali Notre-Dame u Parizu. Zamolili su nas da pročelniku vatrogasne postrojbe Vannesa Davidu Decombesu uručimo njihove ambleme i kape i na taj način simbolično pružimo ruku prijateljstva, pojasnio je Saša Lukić, tajnik Udruge Cronaves.

Malu svečanost u hrvatskom šatoru podržao je i dogradonačelnik Vannesa Patric Maeochinal, predstavnik organizatora festivala Jakez Kerhois te Wolfgang Idri, direktor festivala “Escale a Sete”, koji je najavio dolazak velike francuske delegacije na festival “Dani u Vali” u Starome Gradu.

__________
Izvor: sibenski.hr
Fotografija: britannytourism.com