VELI DRVENIK & ŠOLTA – ”Cleaning Sailing Race” regata

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 25.03.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

Udruga Sunce partner je u kampanji za očuvanje voda i Jadranskog mora programa Biotherm Water Lovers u sklopu koje će se provesti Cleaning Sailing Race regatu – akcija uklanjanja otpada s plaža i iz mora

Cleaning Sailing Race regata s oko 140 sudionika raspoređenih na 10 jedrilica kreće 11. travnja 2022. u 9 sati ujutro iz Marine Kaštela prema uvalama koje se nalaze na području otoka Šolte i Drvenika Velog – piše sunce-st.org

Zajedničkim snagama Udruge Sunce i Biotherm-a uz pomoć skipera Vodan Yachting akademije, jedrilica Adriatic Sailing charter kompanije, zaposlenika Müller-a i Martinis Marchi hotela i marine, organiziramo veliku akciju čišćenja podmorja i plaža od otpada – Cleaning Sailing Race.

.
Sudionici

Uz zaposlenike, članove i volontere Udruge Sunce na regati će sudjelovati predstavnici svih navedenih partnera i suradnika, kao i predstavnici Grada Splita, Turističke zajednice grada Splita, Instituta za oceanografiju i ribarstvo te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Važnost Cleaning Sailing Race-a prepoznata je i od strane PIK Mornar, RC Draulik Milna i Udruge studenata Oceanus, koji će nam se pridružiti u podvodnoj ronilačkoj akciji uklanjanja otpada.

 

CRO SEA CLEAN APP

Prikupljeni otpad popisat će se prema Protokolu za provedbu projekata čišćenja morskog okoliša i obalnog područja od morskog otpada na području RH uz korištenje aplikacije CRO SEA CLEAN APP. Protokol koristi svim građanima i udruženjima građana te tijelima javne vlasti u provedbi akcija čišćenja otpada iz mora. Nakon popisivanja, otpad će zbrinuti komunalno poduzeće Basilija d.o.o.

Kako bi zaštitili naše more nije dovoljno povremeno ukloniti otpad s plaža, već je važno spriječiti njegovo nastajanje. Procjenjuje se da oko 80 % morskog otpada dolazi s kopna, a zbog neadekvatnog gospodarenja otpadom u morima svakodnevno završi 13 tisuća tona plastike. Praćenje vrste otpada, podrijetlo otpada i mjesta na kojima se nakuplja važno je za uspostavu funkcionalnih sustava upravljanja, kako otpadom tako i morskim okolišem.

 

Cleaning Sailing Race – utrka s vremenom

Cleaning Sailing Race bit će i prilika za edukaciju djelatnika u nautičkom sektoru o važnosti razvoja održivog nautičkog turizma. Edukacija će obuhvatiti teme utjecaja otpada na morski ekosustav te približiti nautičarima značaj i svrhu ekološki prihvatljivog sidrenja. Tijekom ove kampanje naglasak će se staviti i na očuvanje naselja livada morske cvjetnice Posidonia oceanica.

Procijenjeno je da 1 hektar ove cvjetnice ukloni jednaku količinu ugljičnog dioksida kao i 15 hektara prašume Amazone. Udruga Sunce već se godinama zalaže za bolju regulaciju i kontrolu sidrenja iznad livada posidonije, a trenutno provodi kampanju ”Postani čuvar posidonije”.

Interes javnosti i uviđanje potrebe zaštite i očuvanja Jadranskog mora raste, a odaziv na ovakvim i sličnim aktivnostima pokazuje da želja za promjenom kod građana i brojnih dionika postoji. Kontinuirano raste i broj naših članova koji nam pružaju podršku u ovoj i brojnim drugim aktivnostima te na razne načine podupiru rad Udruge.

Biti članom Sunca znači biti dio priče o zaštiti prirode i okoliša u Hrvatskoj i regiji, a samo zajedničkim djelovanjem možemo učiniti nešto dobro za društvo kojem pripadamo.

 

__________
Izvor: sunce-st.org
Naslovna fotografija: Unsplash.