UŠTEDI ENERGIJU
September 6, 2016

Velika pomorska fešta Dani u Vali - Starigrad 8.-11.2016.

U povodu obilježavanja 2400. godina od utemeljenja grčkog polisa Farosa, današnjega Staroga Grada na Hvaru, Udruga Cronaves iz Splita predstavila je festival maritimne baštine Dani u Vali, koji će se od 8. do 11. rujna održati u starogradskom zaljevu i hvarskom akvatoriju, s ciljem očuvanja dalmatinske maritimnog bogatstva. Dani u Vali međunarodni je festival mora, […]

U povodu obilježavanja 2400. godina od utemeljenja grčkog polisa Farosa, današnjega Staroga Grada na Hvaru, Udruga Cronaves iz Splita predstavila je festival maritimne baštine Dani u Vali, koji će se od 8. do 11. rujna održati u starogradskom zaljevu i hvarskom akvatoriju, s ciljem očuvanja dalmatinske maritimnog bogatstva.

Dani u Vali međunarodni je festival mora, pomorstva i maritimne baštine na kojemu organizatori očekuju 60-ak starih, tradicijskih brodova iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Crne Gore. Zamišljen je kao kazališna predstava u kojoj će morsku priču, sudionicima pričati brodovi, na najljepšoj svjetskoj pozornici starigradskoj uvali.

Povod održavanju prvog festivala mora, brodova i mornara  je obilježavanje 2400. godina od utemeljenja Staroga Grada na otoku Hvaru. Poziv za sudjelovanje upućen je svim udrugama od  Istre,  do Neretve. Najstariji brod koji će sudjelovati na festivalu je leut izgrađen 1896 u Korčuli, a najmanji brod sudionik ove morske bajke nosi naziv Dela i u potpunosti je djelo ruku splitskog kalafata Sania Delića.

Festivalski program osmislili su članovi Udruge Cronaves s proslavljenim jedriličarom Leom Lemešićem. Posebna festivalska atrakcija bit će noćna parada brodova, kada će se tradicionalnim barkama priključiti i klasične drvene jedrilice, drveni obiteljski krstaši iz 50-ih i 60-ih godina te moderne barke i jedrilice koje se zateknu u starogradskom zaljevu.

Uz bogat kulturno-umjetnički program, cjelovečernje koncerte, izložbe i pjesničke večeri, planiraju se i okrugli stolovi o hrvatskoj maritimnoj baštini i aktualnom trenutku nautičkog turizma. Na starogradskoj rivi sagradit će se maritimno selo, gdje će se svakodnevno održavati radionice za djecu, radionica tradicionalne gradnje broda kalafata s otoka Murtera te radionica izrade tradicionalnih ribarskih alata. Smotri brodova sudionika prvog festivala Dani u Vali nazočit će predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović u pratnji komodora Predraga Stipanovića.

Izvor: Mreža TV
Naslovna fotografija: Unsplash.

Article written by Pokret otoka
Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Subscription
Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram