VENECIJANSKA LAGUNA: Gradnja agro-fotonaponskog staklenika

Objavio: Đurđa Baljak - 13.06.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Na sjednici Gradskog vijeća Venecije odobrena je izgradnja agro-fotonaponskog staklenika na otoku Vingole.

Photo by Adél Grőber on Unsplash

Gradnja agro-fotonaponskog staklenika na otoku Vingole

Na prijedlog gradskog vijećnika za urbanizam Massimiliana De Martina, Gradsko vijeće Venecije dalo je zeleno svjetlo za izgradnju agro-fotonaponskog staklenika na otoku Vignole. Riječ je o jednom od slabo naseljenih otoka u Venecijanskoj laguni, smještenom sjeveroistočno od Venecije. 

– Pitanja energetske krize, klimatskih promjena i smanjenja emisija stakleničkih plinova sve su prioritetnija na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Venecija zaštiti okoliša oduvijek pridaje veliku važnost. Inovativan projekt na otoku Vignole ima za cilj unaprijediti ulogu lokalne zajednice u promicanju novih oblika energetske učinkovitosti i održive proizvodnje energije, izjavio je gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro

Zajednica obnovljivih izvora energije

Predložena odluka odnosi se na izgradnju agro-fotonaponskog staklenika na zemljištu koje je na privremeno korištenje dodijeljeno lokalnoj udruzi Veras, a nalazi se na južnom dijelu otoka. Udruga namjerava osnovati zajednicu obnovljivih izvora energije (tal. la comunità energetica rinnovabile – CER) za proizvodnju čiste energije. Riječ je o agro-fotonaponskom stakleniku površine od oko od 400 m². Sa sustavom snage od 100 kWh zadovoljit će potražnju za električnom energijom svih 50-ak stanovnika otoka. Uključujući javnu rasvjetu i gospodarske aktivnosti koje se najvećim dijelom odnose na povrtlarstvo. Uz to, ovaj eksperimentalan projekt bit će dio procesa dekarbonizacije područja Grada Venecije. Ali i referentni model i laboratorij za razvoj i primjenu obnovljivih izvora energije. 

Zaštita okoliša i ekološka proizvodanja hrane

– Ukupna vrijednost projekta je 60 000 eura. Ta sredstva udruga Veras namjerava pokriti nacionalnim i regionalnim financiranjem namijenjenim potpori energetskim zajednicama, istaknuo je vijećnik Massimiliano De Martin

Staklenik će se koristiti za uzgoj povrća, u skladu s tradicijom otoka Vignole. Udruga Veras namjerava educirati lokalno stanovništvo, posebice djecu i mlade, s ciljem podizanja svijesti o važnosti zaštite okoliša i ekološke proizvodnje hrane uz lokalno proizvedenu čistu energiju. 

Izvor: Stjepan Felber / ekovjesnik.hr

Naslovna fotografija: by Adél Grőber on Unsplash