VIJESTI IZ EU – Energetska kriza: Poticanje uvođenja obnovljivih izvora energije

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 12.12.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

Zastupnici EU parlamenta će raspravljati i glasati o zakonu za ubrzavanje izdavanja dozvola za nove elektrane iz obnovljivih izvora, poput solarnih panela i vjetrenjača

Planom bi se maksimalno trajanje postupka odobravanja novih postrojenja smanjilo s dvanaest na devet mjeseci ako se nalaze u „u područjima ubrzane proizvodnje energije iz obnovljivih izvora ”. Ta bi područja definirala svaka država članica ovisno o tome može li se u tim područjima ubrzati ugradnja obnovljivih izvora energije. Ako nadležno tijelo ne odgovori do kraja tog razdoblja, dozvola ili zahtjev smatrat će se odobrenim – prenosi europarl.europa.eu

 

Poticanje uvođenja obnovljivih izvora energije

Prijedlog uključuje i obvezu država članica EU-a da osiguraju da se dozvole za ugradnju opreme za solarnu energiju u zgradama isporučuju u roku od tri mjeseca. Za manja postrojenja, ispod 50 kW, dovoljan je jednostavan postupak obavješćivanja. Ugradnja solarne opreme bila bi izuzeta od obveze provedbe procjene utjecaja na okoliš.

Kako bi se u mrežu bez odgode uključilo više energije iz obnovljivih izvora, zastupnici će glasati o amandmanima koji uključuju elemente prijedloga koji je Komisija nedavno iznijela, u okviru takozvanog „hitnog postupka”, kako bi odredbe stupile na snagu 2023.

Rasprava će se održati u utorak, a glasanje će biti u srijedu.

Kontekst

Komisija je podnijela nacrt zakona u okviru paketa REPowerEU kako bi se smanjila ovisnost Europe o uvozu fosilnih goriva iz Rusije. Njime će se izmijeniti direktive o energiji iz obnovljivih izvora, energetskoj učinkovitosti i energetskoj učinkovitosti zgrada, a u tijeku su odvojene revizije u okviru paketa „Spremni za 55 %”.

 

__________
Izvor: europarl.europa.eu
Naslovna fotografija: Pixabay