VIJESTI – Nove mogućnosti Višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021-2027

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 25.02.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

Američka gospodarska komora (AmCham) je u Zagrebu organizirala poslovni doručak na temu “Mogućnosti poslovne zajednice za korištenje sredstava iz Višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021-2027”, koji je okupio brojne poduzetnike i gospodarstvenike

Predsjednica Vijeća upravitelja AmCham-a, Ruža Tomić-Fontana, izrazila je uvjerenje kako predviđena sredstva iz Višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021-2027 će biti snažna potpora brojnim reformama koje je najavila hrvatska Vlada – prenosi hvarski.net

.
Jedinstvena prilika za rast i razvoj

“Osim što ta financijska sredstva predstavljaju jednistvenu priliku za rast i razvoj, također, pred hrvatske institucije stavljaju brojne tehničke i operativne izazove planiranja, upravljanja i potrošnje europskih sredstava. Stoga u AmCham-u Vladi, institucijama u sustavu želi da što bolje upravljaju i iskoriste priliku na dobrobit svih”, istaknula je Tomić- Fontana.

Dodala je da je u tom procesu bitna i participacija poslovne zajednice kao ponuditeljima u postupcima javne nabave, koja će pridonijeti realizaciji projekata.

Andrea Doko-Jelušić, izvršna direktorica AmCham-a, rekla je kako je AmCham u ožujku prošle godine objavio stajalište “Prijedlozi za određivanje strateških smjernica Višegodišnjeg financijskog okvira za digitalizaciju Hrvatske”. Po tom su pitanju održana dva konstruktivna sastanka s ministricom regionalnog razvoja i fondovima Europske unije, Natašom Tramišak.

“U fokusu prošle godine nam je bio mehanizam za oporavak i otpornost. Očekujemo da će ove godine pa nadalje u fokusu biti Višegodišnji financijski okvir”, rekla je Doko-Jelušić.

.

Velik dio sredstava usmjeren je  javnim pozivima za gospodarstvenike i poduzetnike

Nakon uvodnih govora ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije osvrnula se na pripremljenost i sadržaj programa iz Višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021-2027. Nazočnima je predstavila koje su mogućnosti poslovnih subjekata za korištenje europskih sredstava i koji će operativni troškovi biti prihvatljivi.

“Na početku novog programskog razdoblja 2021-2027 dostupno je Hrvatskoj 14, 7 milijardi eura. Iz ovih izvora financiranja oko 9 milijardi eura je onaj dio kohezijske politike kojeg u ministarstvu koordiniramo”, rekla je ministrica Tramišak.

Navela je da će veliki dio sredstava biti usmjeren konkretnim ciljevima, javnim pozivima za gospodarstvenike i poduzetnike. Također, za ulaganje u materijalnu i nematerijalnu imovinu, u zelenu digitalnu tranziciju hrvatskog gospodarstva, u istraživanje, razvoj i inovacije. Također, ministarstvo ide i jednim novim smjerom. Radi se o planovima industrijske tranzicije regija jer se želi ojačati regionalna gospodarstva Panonske i Jadranske Hrvatske te sjeverne Hrvatske.

Ministrica Tramišak je istaknula kako će u Jadranskoj Hrvatskoj biti fokus na takozvana plava ulaganja. Prvenstveno misleći na ribarstvo, akvakulturu, razvoj poljoprivrede i održivi razvoj turizma.

__________
Izvor: hvarski.net
Naslovna fotografija: Unsplash.