VIJESTI – Prijedlog Zakona o gospodarenju otpadom

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 11.06.2021. - Vrijeme čitanja: 3min

Nakon javnog savjetovanja završenog u prosincu 2020. te dužeg perioda razrade, Prijedlog zakona o gospodarenju otpadom konačno je u Saboru

.

Uoči sjednice na kojoj će biti prvo čitanje Zakona o gospodarenju otpadom, predstavnici mreže udruga i inicijativa „Zero Waste Hrvatska“ te platforme organizacija udruženih u borbu protiv zagađenja plastikom, u kojoj djeluje i Greenpeace, održali su akciju na Markovom trgu u Zagrebu.

Zakon prenosi i dijelove direktiva EU o jednokratnoj plastici te napokon započinje period ozbiljnijeg suočavanja s rastućim problemom onečišćenja okoliša plastikom.

“Drago nam je da je Ministarstvo ustrajalo na zabrani laganih plastičnih vrećica koju Sabor sada treba usvojiti, ali želimo još jednom istaknuti zahtjev da se zabrana proširi i na vrlo lagane plastične vrećice, koji je u našoj peticiji podržalo više od 65.000 ljudi”, rekla je Petra Andrić, Greenpeaceova voditeljica kampanje protiv jednokratne plastike.

Ovaj krovni zakon treba biti što određeniji i ambiciozniji u dijelovima koji se odnose na jednokratnu plastiku. “Propisuje se zabrana desetak artikala, ali važno je i postaviti konkretan cilj smanjenja potrošnje za one jednokratne plastične proizvode koji će zasad ostati na tržištu – 50% do 2025. i 80% do 2030. Treba propisati veći broj mjera za razvoj sustava za višekratnu uporabu koji može učinkovito zamijeniti jednokratne proizvode i otvoriti brojna zelena radna mjesta”, dodala je Andrić.

Važno je da ovaj zakon postavi temelje koji će onemogućiti da se poslovni sektor prebaci na druge materijale za jednokratnu upotrebu, poput papira, bioplastike i sl., nego da okosnica budu predmeti za višekratnu upotrebu i sustavi za ponovno punjenje. Do svoje konačne verzije, ovaj zakon mora biti ambiciozniji i pokazati stvarnu namjeru da se suočimo s rastućim problemom onečišćenja plastikom.

Predstavnici i predstavnice mreže udruga i inicijativa „Zero Waste Hrvatska“ fokusirali su se na krovnu temu zakona – gospodarenje otpadom te naglasili u kojim sve dijelovima očekuju poboljšanja ovog Zakona prije njegove finalizacije.

„Mjere i ciljevi novog zakona moraju biti usmjereni na zabranu nepotrebnih jednokratnih proizvoda te razvoj učinkovitih sustava prevencije nastanka, recikliranja, kompostiranja i ponovne uporabe“, izjavio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Detaljnije o temi gospodarenja otpadom u priopćenju Zelene akcije.

U ime Platforme za borbu protiv zagađenja plastikom:

  • Greenpeace Hrvatska
  • Zelena akcija
  • Zelena Istra
  • Sunce
  • Tatavaka

 

 

__________
Izvor: greenpeace.org
Naslovna fotografija: Pixabay.