VIJESTI – Projekt InnovaMare predstavljen u Veneciji

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 05.09.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

Projekt InnovaMare osmišljen je kako bi se razvio i uspostavio model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe praćenja, kontrole i nadzora onečišćenja u Jadranskom moru

InnovaMare je vrijedan 5,6 milijuna eura, a njegov partnerski konzorcij čini 14 partnera iz Hrvatske i Italije. Jedan od glavnih izazova projekta InnovaMare je kroz multidisciplinarni pristup i suradnju javnog i privatnog sektora potaknuti razvoj novih alata, procesa i tehnologija i pridonijeti povećanju konkurentnosti u području plavog gospodarstva. Glavni rezultat provedbe projekta bit će uspostavljen Digitalni inovacijski hub za podvodnu robotiku i senzoriku te Living lab u Jadranskom moru.

U sklopu ovogodišnjeg međunarodnog Venecijanskog filmskog bijenala, Interreg Program Italija – Hrvatska organizirao je predstavljanje strateških projekata, njihovih dostignuća i rezultata. Projekt InnovaMare i njegove rezultate, smjer i razvoj prezentirao je voditelj projekta Mateo Ivanac iz Hrvatske gospodarske komore, koja je ujedno i nositelj projekta.

Cilj ove inicijative je podići svijest o djelovanju europskog programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska i njegovim projektima te poboljšati znanja predstavnika medija o korištenju sredstava EU, istodobno ističući njihov doprinos razvoju industrije i društva u cjelini.

 

O postignutim rezultatima

 

“Rezultati su vrlo vidljivi i gotovo spremni za primjenu u području podvodne robotike i senzorike već sada, na polovini provođenja projekta. Tako je u prvoj godini projekta kroz dosadašnje aktivnosti uključeno oko 4,5 tisuća tvrtki, znanstveno-istraživačkih institucija i donositelja odluka. Održane su radionice i edukacije za sve dionike s ciljem razvoja potrebnih vještina i znanja za podršku inovacijama i novim rješenjima, a u tijeku je i izrada središnje web platforme”, kazao je Ivanac koji je kroz prezentaciju i primjere poslao jasnu poruku da je za uspjeh projekta bitna suradnja i umrežavanje dionika jer se upravo kroz projekte mogu naći vrijedna rješenja i ostvariti zajednička misija održivosti Jadranskog mora.

“Prisutnost i podrška medija u provođenju projekta je više nego nužna kako bi zajedničkom suradnjom poslali informaciju do krajnjih korisnika i povećali dostupnost i vidljivost dragocjenih rezultata projekata. Ovaj događaj je upravo pridonio tome da se pojača međusobna suradnja koja će uz medijsku podršku dobiti svoju pravu vrijednost”, zaključio je Ivanac.

 

 

__________
Izvor: hgk.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.