VIJESTI – Zakon o komasaciji

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 26.05.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti već se ove godine planira donošenje novog Zakona o komasaciji i Akcijskog plana provedbe

.

Donošenjem Zakona o komasaciji i Akcijskog plana provedbe komasacije najmanje 18 tisuća hektara do 2026. godine, uključujući usklađeno zemljišno knjižno i katastarsko stanje te stanje na terenu, izgrađenu mrežu poljskih puteva i kanala tamo gdje je potrebno, kao i realizaciju 90 postaja za monitoring stanja poljoprivrednog zemljišta.

Raspolaganje poljoprivrednim zemljištem i komasacija, poticanje sjemenarske proizvodnje te unaprjeđenje IAKS mjera Programa ruralnog razvoja i eko sheme bile su teme održane konzultacije Ministarstva poljoprivrede s akademskom zajednicom.

Kako navode u priopćenju, s ciljem efikasnije dodjele površina državnog poljoprivrednog zemljišta korisnicima, predstavljene su zakonske izmjene koje će pojednostavniti i ubrzati raspolaganje, te potaknuti brže stvaranje dodane vrijednosti.

Nadalje, jedna od tema sastanka bila je i sjemenarska proizvodnja u Hrvatskoj, u sklopu koje su predstavljene i raspravljene Izmjene Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja koji će donijeti uređeniji sustav proizvodnje, stavljanja na tržište i uvoza reprodukcijskog materijala te uskladiti nadležnosti i inspekcijski nadzor u tom segmentu.

Ovom prilikom ministrica poljoprivrede Marija Vučković još je jednom naglasila spremnost za nastavak suradnje s predstavnicima proizvođača, institucija i udruga do postizanja konsenzusa oko svih odredbi, ali i potrebu uređenja sektora sjemenarstva te zaštitu i očuvanje autohtonih sorti kroz Nacionalni program očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora, čije donošenje propisuje ovaj Zakon.

Također, raspravljalo se i o unaprjeđenju IAKS mjera iz Programa ruralnog razvoja koje obuhvaćaju potporu za poljoprivrednu praksu korisnu za klimu i okoliš te dobrobit i brigu o životinjama u skladu s njihovim prirodnim potrebama.

 

Prilikom sastanka održanog u svrhu učinkovitog povezivanja rada Ministarstva poljoprivrede s akademskom i stručnom zajednicom, s ministricom Vučković i suradnicima mišljenja su razmijenili predstavnici:

  • Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu,
  • Fakulteta Agrobiotehničkih znanosti u Osijeku,
  • Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču,
  • Zavoda za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku,
  • Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu te
  • Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima.

 

 

__________
Izvor: agroklub.com
Naslovna fotografija: Pixaby.