Nakon četiri dana pakla koje je proveo trčeći 310 kilometara od Zagreba do Vira na temperaturama većim od 40 stupnjeva, 37-godišnji Zagrepčanin Marko Kos stigao je sinoć točno u 20 sati i 30 minuta na ciljnu etapu – otok Vir! Posljednjim naporima uspio je savladati uspon na Virskom mostu, a potom se kod table Vir našao u zagrljaju svoje obitelji i prijatelja koji su ga nestrpljivo čekali. Care! Naš idol! Bravo sine ljubi te majka! – pisalo je na transparentima kojima su ga hrabrili dok je hvatao zrak, upravo ono što mu je najviše trebalo.

„Sve me boli, treba mi jedan dan da se oporavim od napora kako bih mogao nazad. Još nije gotovo, ali teži dio je iza mene. Neće ni povratak biti lagan“, kazao je premoreni Kos, profesionalni kuhar iz pizzerije „Cambio“ u zagrebačkim Gajnicama koji se na ovaj titanski pothvat odlučio kako bi promovirao humanitarnu Udrugu „Mali zmaj“ te da bi se za djecu slabijeg imovinskog stanja kupio školski pribor, platila školska marenda i pokazne karte za učenički prijevoz.

Cilj koji je postavio još nije u potpunosti ostvaren; nakon odmora Kos će u nedjelju krenuti nazad vozeći bicikl od Vira preko otoka Paga do Zagreba. Sve to u planiranih 36 sati, i sve kako bi projektom „Trčim za budućnost 300 djece“ skrenuo pozornost na potrebe naših bližnjih te važnost sporta i zdravog života. Kada se osvrnuo na strahoviti napor koji je već uložio pretrčavši 310 kilometara, drugi i posljednji dan ovog titanskog maratona bili su mu kao slike iz noćne more.

„Drugi dan je bio strašan, a ovaj posljednji poput pakla! Zadnjih 10 kilometara nikad u životu nisam duže trčao“, opisao je svoje muke do dolaska na Vir. Prvi dan svoje utrke i misije Kos je trčao gotovo cijelo vrijeme, po najvećem suncu i temperaturama koje nisu padale ispod 40 stupnjeva, dok je drugog dana trčao od pet ujutro do podne, potom opet do 16 sati i dalje dok je išlo. Tata Ivan pratio ga je automobilom od drugog dana cijelim putem, čak i po usponu na Velebit kada mu je farovima obasjavao put. Konačno, od Zatona Obrovačkog do Vira prevalio je posljednjih 65 kilometara.

„Bilo je strašno, najgora vrućina na cijelom putu, izmjerili smo 43 stupnja. Dobio sam žuljeve, peku mu tabani i bole kukovi, ali vrijedilo je. Skupljamo sredstva za školovanje djece koja su slabijeg imovinskog stanja“, naglasio je Kos važnost projekta za čiju je realizaciju uzeo godišnji odmor i trčeći krenuo od Zagreba prema obitelji koja ga je nestrpljivo čekala na Viru.

ZA OVAJ POTHVAT MARKO SE SPREMAO NA VIRU

Obitelj Kos ima obiteljsku kuću na Viru u naselju Lozice još od 1987. godine, pa su pripreme za ovaj pothvat krenule upravo na otoku još prije godinu dana. Marko je dnevno trčao po Viru najmanje 20 kilometara uz stalne treninge u „Body Fitu“ kod Ivana Vodopije, ali ga ništa nije moglo u potpunosti spremiti na nevjerojatne napore kojima je bio izložen tijekom četverodnevnog pothvata.

„Premoren sam i trenutno mi nije do ničega, ali nastavljam u nedjelju. Iskreno se nadam kako ću kroz planirana dva dana uspjeti s biciklom završiti ono što sam počeo“, kazao je.

ČEKALA GA CIJELA OBITELJ I PRIJATELJI

Stajali su uz rub ceste i nestrpljivo čekali svog junaka. Marko Kos trčao je prvu, trkačku etapu utrke života uz pratnju tate Ivana, a dočekali su ga supruga Ines, sinoviVito i Ivan, sestra Martina, šogor Mile, nećak Luka, kum Zlatko i njegov sin Jan te prijatelji Alen, Erna, Nada, Darko, Hans i Karmela. Nakon što je pozdravio obitelj, Marko je nakratko svratio do najpoznatijeg virskog plažnog bara „Na Mulu“ gdje mu je bartender „Vir turizma“ pripremio voćni koktel dobrodošlice.

JOŠ UVIJEK SE MOGU DONIRATI NOVČANA SREDSTVA

Svi koji žele sudjelovati u projektu „Trčim za budućnost 300 djece“ novčana sredstva mogu donirati preko Udruge „Mali zmaj“ i na online društvenoj platformi www.cinipravustvar.hr, a dosad je prikupljeno 5.750 kuna od planiranih 30 tisuća.

„Još uvijek imamo nedovoljno, ali se nadamo kako ćemo za djecu uspjeti prikupiti što više. Zahvaljujemo se svima koji su donirali“, kazala nam je predsjednica Udruge Martina Leopold.

 

Izvor: zadarski.hr