Forum Europske komisije za povezivanje obrazovanja i tržišta rada u Europi „University-Business Forum“ po prvi dolazi u Hrvatsku, a premijerno će se održati 19. i 20. listopada na otoku Visu, u sveučilišnom centru VERN’ Island School.
Pod temom „Learning by earning – first steps to (self)employment“, dvodnevna konferencija će okupiti domaće i strane poslovne i akademske stručnjake, predstavnike visokoobrazovnih institucija, poslodavaca, ministarstava i agencija iz Njemačke, Grčke, Francuske, Nizozemske, Belgije, SAD-a, Slovačke, Irske i Hrvatske.
„Sudionici foruma će razmijeniti iskustva i primjere dobre prakse o dualnom obrazovanju, usklađivanju binarnog obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, učenju uz rad, praćenju zapošljivosti studenata, ulozi gospodarstva i politike u poticanju poduzetništva na fakultetima, socijalnom poduzetništvu i inovacijama te obrazovanju za poduzetništvo. Svi sadržaji foruma na Visu jasno su fokusirani na veću zapošljivost i samozapošljivost mladih, odnosno smanjenje njihove nezaposlenosti. Održavanje UB Foruma u Hrvatskoj dodatno će potaknuti aktivnosti usklađivanja visokoobrazovne produkcije s potrebama tržišta rada“, najavila je Iva Biondić, prodekanica za strateški razvoj VERN’a i programska direktorica UBF-a.

Govornici na forumu bit će ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, zatim predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost Ivica MudrinićHarald Hartung iz Glavne uprave za obrazovanje i kulturu Europske komisije, dr. Ivana Modena, osnivačica i predsjednica švicarske poslovne škole Sustainability Management School (SUMAS), dr. Doris Pack, donedavna predsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta i predsjednica Savjeta VERN’a te mnogi drugi.

 Na panelima i radionicama sudjelovat će akademski i poslovni stručnjaci iz devet različitih zemalja, među kojima i rektori sveučilišta u Rijeci i Splitu, Sveučilišta VERN’, predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Hrvatske udruge poslodavaca, EURASHE – Europske udruge visokih učilišta,  Europske komisije, stručnjaci za obrazovanje, gospodarstvo i tržište rada sa visokih škola i institucija, predstavnici državnih agencija i uspješnih tvrtki te studenti.
University-Business Forum je pokrenut 2008. godine, kao europska inicijativa za poticanje modernizacije visokog obrazovanja te suradnje između obrazovnog sektora i gospodarstva, a time i širu implementaciju strategije „Europe 2020“. Prvi University-Business Forum u Hrvatskoj i regiji partnerski organiziraju Europska komisija i VERN’, u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca, Sveučilištima u Rijeci i Splitu te uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstva rada i mirovinskog sustava.
Više informacija o programu i sudionicima „University-Business Foruma“ na Visu dostupno je na službenoj internetskoj stranici http://www.ubforum-croatia.eu/.
IZVOR :kut-vis