VIS I KOMIŽA – 32. i 33. akcija čišćenja podmorja Think Green

Objavio: Pokret Otoka - 28.09.2023. - Vrijeme čitanja: 3min

I ove godine se diže Think Green zastava na otoku Visu

Nakon prošlogodišnje uspješno održane trodnevne ekološke akcije na otoku Visu, članovi ronilačkog kluba Roniti se mora i ove će godine podići svoju Think Green zastavu na otoku Visu. U gradu Visu i Komiži čistit će se gradske rive, luke i okolne uvale 28.09. – 01.10.2023.

Ronioci volonteri iz svih krajeva Hrvatske, BiH, Srbije te Makedonije sa sponzorima, partnerima i medijskim pokroviteljima, među kojima je i Morski HR, prionut će vrijedno na čišćenje podmorja na sada već svoju 32. i 33. volontersku ronilačku ekološku akciju Think Green.

Ronilački klub Roniti se mora već dvanaest godina organizira akcije Think Green u okviru kojih se čisti podmorje, rijeke i jezera diljem Hrvatske, a osim čišćenja djeluju i edukativno te podižu ekološku svijest i ukazuju javnosti na probleme onečišćenja okoliša.

Na ovoj dvodnevnoj Think Green ekološkoj akciji planira se ponoviti prošlogodišnji uspjeh kada su ronioci volonteri u tri dana trajanja akcije uklonili iz podmorja nešto više od 12 tona otpada.

Program održavanja eko akcije Think Green – Vis i Komiža 2023:

29.09.2023. petak      

– službeno otvorenje 32. eko akcije Think Green Vis u 10:15

– službeno fotografiranje

– podjela zahvalnica svim sudionicima

– prvi zaron od 11:00 – 13:00

– drugi zaron 16:30 – 18:00

30.09.2023. subota    

– službeno otvorenje 33. eko akcije Think Green Komiža u 10 sati

– službeno fotografiranje

– podjela zahvalnica svim sudionicima

– prvi zaron od 11 – 12:30

– drugi zaron od 16:30 – 18:00

More znanja od 19.45 sati (edukativno predavanje)*

Udruga Morski Čovik Vis u okviru projekta More znanja – o moru i podmorju otoka Visa, a u sklopu ekološke akcije Think Green ima planirano predavanje naziva “Što nam govore nova znanstvena otkrića o podvodnoj kulturnoj baštini otoka Visa” koje će održati Tea Katunarić Kirjakov, podvodna arheologinja Sveučilišta u Splitu, a moderirati novinarka Andrea Viđak Midžor, voditeljica projekta More znanja. Predavanje ima za cilj okupiti svu zainteresiranu javnost otoka Visa, s naglaskom na ronioce iz cijele Hrvatske koji su na otoku povodom ekološke akcije Think Green. Predavanje će se održati u subotu 30. rujna u 19:45 u Kulturnom centru Ivan Vitić u Komiži.

Organizatori pozivaju sve zainteresirane zaljubljenike u ekologiju koji se nađu na području otoka Visa da se priključe i pomognu u ovoj velikoj dvodnevnoj akciji.

U zadnjih dvije godine ekoloških akcija Think Green na otoku Visu iz podmorja je izvađeno, odvezeno s otoka i zbrinuto više od 27 tona otpada!

Izvor: D. G. @ morski.hr

Fotografije: Damir Zurub