Komiški rogač dobio je europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, objavila je Europska komisija 29. ožujka 2023. Tako je postao 42. proizvod s tom oznakom na području EU.

 

Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele Europske unije, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Postupak zaštite naziva Komiški rogač pokrenula je Udruga Komiški rogač čiji je osnivač Komižanin Nebojša Božanić.

EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

‘Komiški rogač’ je tehnološki zreli plod autohtone sorte rogača Komiški krupni s područja otoka Visa koja je upisana u Hrvatsku banku biljnih gena.

Prepoznatljiv je po karakterističnom plodu odnosno mahunama tamnosmeđe boje koje kad dozriju postižu duljinu od 10 do 20 cm i masu od 17 do 40 g te po specifičnom slatkastom okusu i mirisu koji podsjeća na čokoladu i kakao.

 

Možete ga kupiti kao plod i mljeveni (kao brašno)

Za prepoznatljivi, izraženije slatkasti okusni i mirisni profil Komiškog rogača zaslužan je visok udio šećera u plodu, koji iznosi minimalno 40 posto. Na tržište dolazi u dva oblika, kao plod i mljeveni.

Mljeveni rogač je izraženije slatkastog okusa te intenzivnijeg mirisa po čokoladi i kakau od tehnološki zrelog cijelog ploda rogača. Razlog je jer se prilikom lomljenja kore miris otpušta jačim intenzitetom.

Specifikaciju proizvoda možete pogledati OVDJE.

 

Stavite ga u kavu ili kolače!

Zahvaljujući svojem slatkom okusu i karakterističnoj aromi kakaa i čokolade, „Komiški rogač” posebno je popularan u slatkim pripravcima i sastojak je koji se koristi u mnogim pripravcima, kao što su kreme, kolači i slatka pića.

Pronašli smo ga na policama trgovina:

DM (300 g mljevenog Komiškog rogača – 5.30 EUR)

Konzum (Ekozona Komiški rogač u prahu 200 g – 2.65 EUR)

bio&bio (Komiški rogač u prahu 200g – 3.49 EUR)

 

 

Hrvatska na visokom 7. mjestu u EU po broju zaštićenih proizvoda

Republika Hrvatska sada ima 42 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Time Hrvatska zauzima visoko sedmo mjesto među državama članicama.

Popis svih naših proizvoda sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla možete naći na stranicama Ministarstva poljoprivrede na POVEZNICI.

 

 

 

_____________

Autor: Suzana Živković, Pokret otoka

Foto: Službene stranice Europske Komisije, Canva