VIS – Lončarenje: tradicionalna obrada gline

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 31.03.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

U sklopu devetodnevnog druženja na jednom od najljepših jadranskih otoka slovenski kreativac Vid Polončić održat će radionicu posvećenu tradicionalnoj obradi gline

Većinu života bavio se glazbom svirajući i pjevajući, a prije deset godina u svoju je lepezu umjetničkih interesa dodao i lončarenje – tradicionalnu obradu gline. Učio je od majstora zanata – akademske kiparice Eve Peterson Lenassi. Također i od Štefana Zelka iz Prekmurja, jednog od rijetkih mjesta gdje se još njeguje tradicionalno slovensko lončarstvo. U atelijeru Etnografskog muzeja u Ljubljani slovenski kreativac Vid Polončič (35) stvara keramičke kalupe za torte, posude, tanjure, vrčeve, vaze.

.
Vid u ljubljanskom Etnografskom muzeju i sam jednom tjedno vodi radionice, a jednu takvu održat će u lipnju – u uvali Stončica na otoku Visu

Ondje će njegovi polaznici, od 19. do 27. lipnja, moći naučiti sve korake na kolu, s naglaskom na tehnike koje potječu iz slovenske tradicije.

– Moja prijateljica Sara Zaninović ondje živi već pet godina, a lani sam je prvi put posjetio i spontano ponio sa sobom vreteno za glinu. Tako se i stvorila ideja o radionici. Vid koji je osmislio idealni radni tempo za vrijeme trajanja devetodnevnog boravka na Visu. Poslije doručka počinje jednoipolsatna radionica. Nakon kupanja i ručka uz domaću hranu i čašu vina kreće i drugi dio keramičarskih aktivnosti te večernje opuštanje.

– Dug je proces učenja i izrade, a glina je nepredvidljiva i svaki dan o njoj otkrivam nove stvari. Potrebno je oko tri tjedna za izradu jednog predmeta. Prvo ga oblikujem na lončarskom vretenu, a nakon sušenja peče se na tisuću stupnjeva, hladi i glazira pa ponovno peče – objašnjava Vid, koji se u glinu zaljubio kao dijete, kad je s osobitim zanimanjem gledao oca, kipara Petera Polončiča Ruparčiča, kako stvara apstraktne radove.

Svoj prvi keramički tanjurić i dalje čuva, a njegovi su proizvodi, unikatni te ih radi isključivo po narudžbi. Inspiraciju pak crpi iz bogatstva slovenske lončarske tradicije koju interpretira na moderan način, više o unikatnim proizvodima na poveznici.

 

 

__________

Izvor: www.gloria.hr

NAslovna fotografija: Pixabay.