Komižu na Dan Sv. Nikole svake godine 6. prosinca posjete brojni otočani i gosti jer je Sv. Nikola zaštitnik pomoraca, ribara i djece ujedno i zaštitnik grada Komiže. Predivna manifestacija koja se tradicionalno održava već stotinama godina održala se do današnjeg dana, a osobito je poznat ritual spaljivanja broda pred Crkvom. No ovaj put je ovaj dan bio povod za još jedan značajan događaj koji piše budućnost Komiže.

 

ŠTO JE SMIH?

Osnivači udruge Skupina mladih ispod Huma skraćeno SMIH upravo je Dan grada i zaštitnika Sv. Nikole odabrala za osnivačku skupštinu i ostvarivanje svoje ideje da djeci i mladima u Komiži, s vremenom i na cijelom otoku, omoguće prostor i program za druženje, učenje, poticanje kreativnosti i pripreme za daljnje životne aktivnosti koje ih čekaju.

Nakon trodnevne radionice, rasprave i pripreme sve potrebne dokumentacije za osnivanje osnivači udruge ispričali su nam kako je došlo do cijele ideje osnivanja udruge. Osnivače veže zajednička ljubav prema Komiži i želja da ostanu živjeti, raditi i pomagati razvoju lokalne zajednice kroz rad s upravo onima koji su najvažniji za opstanak otoka – djeca i mladi.

 

SAMOZAPOŠLJAVANJE KROZ UDRUGU

Ana Ivišić (28), cijeli život je provodila svoje slobodno vrijeme na otoku odakle su korijeni majčine obitelji. U Komiži živi godinu dana, a odluku o preseljenju učvrstila je ideja o osnivanju udruge. Naime, inspirirana otočkim iskustvom iz Irske gdje je godinu dana volontirala u centru za mlade prepoznala je potrebu organizacije sličnog programa za djecu i mlade u Komiži. Ana je na skupštini odabrana za predsjednicu udruge.

“Kao buduća socijalna radnica smatram da je za razvoj djeteta najvažnije izgraditi zdrave temelje za njegov daljnji život. S obzirom da na otoku ne postoji radno mjesto koje bi uključivao izvaninstitucionalni rad s djecom ideja o osnivanju udruge SMIH dodatno je potaknuta mogućnošću da sami sebi kreiramo radna mjesta. Kroz vlastito samozapošljavanje želim biti primjer djeci da ostanak na otoku nije nemoguć i nije nužno vezan za sezonski rad i rad u turizmu. S djecom treba raditi od malih nogu i razvijati njihove sposobnosti. Upravo nam je zato i želja da mladima omogućimo i da sudjeluju u upravljanju i vođenju udruge kako bi ravnopravno sudjelovali u njenom razvoju. Zajedničko osmišljavanje programa, sudjelovanje u njegovom izvođenju i građenje odgovornih pojedinaca način je za koji vjerujemo da će dugoročno donijeti pozitivne učinke na cijelu zajednicu.”

 

RAD S DJECOM JE POZIV

Nikola Jovović (34), po majci Komižanin na relaciji Split – Komiža živi već 17 godina, a za stalno doseljavanje na otok Vis odlučio se prije 3 godine. Odluku o doseljavanju na otok donio je kada je dobio zaposlenje u struci kao profesor hrvatskog jezika u OŠ Vis. Iako je u međuvremenu prestao raditi jer je bio na zamjeni, ostao je u Komiži i ove godine pokrenuo vlastiti obrt za pružanje usluge turističkog vodiča. Njegova ljubav prema radu s djecom ga je potaknula da se na poziv prijateljice Ane priključi osnivanju udruge SMIH.

Kroz udrugu Nikola želi djeci primarno olakšati proces učenja i razviti kritičko razmišljanje. “Smatram da su djeca na otoku uskraćena za brojne kulturne sadržaje kao što su kazalište i muzeji, kreativne radionice i ostale izvannastavne aktivnosti, a čiji je nedostatak dodatno izražen zbog otočne izoliranosti.”

 

UMJETNOST NA OTOKU

Ankica Marinković (29), u Komiži živi cijeli život s pauzom od 8 godina u razdoblju kada je studirala i radila u Zadru i Zagrebu. Iako mnogi nakon studija odluče ne vratiti se živjeti na otok, Ankica se vratila sa 26 godina jer je na otoku vidjela puno više mogućnosti za svoj osobni razvoj i život. “Kao umjetnica na otoku imam puno bolje mogućnosti za stvaranje jer on u meni potiče kreativnost i uvijek je imao poseban utjecaj na moj rad.”

Ankica je slikarica koja svoje znanje i vještine želi prenijeti na djecu i mlade kroz organizaciju kreativnih radionica te ih potaknuti da izraze sebe kroz umjetnost i zajedničko stvaranje. Zbog budućnosti svoje trogodišnje djevojčice i želje za prenošenjem svojih vještina drugoj djeci odlučila se pridružiti ostalim osnivačima udruge.

 

BUDUĆNOST OTOČKE DJECE

Sanja Ivanišević (33), na otoku Visu živi cijeli život, a konkretno se u Komižu doselila prije 12 godina. Sanja je majka dvoje djece i to je bio njezin najveći motiv da zajedno s drugim osnivačima krene u projekt osnivanja udruge SMIH. Sanja je od osnivača jedina zaposlena cijelu godinu na otoku i radi u obiteljskom restoranu.

“Želim da moja djeca imaju djetinjstvo kakvo sam ja imala na otoku. Smatram da je na otoku daleko lakše odgajati djecu, a kvaliteta života je puno veća. U udruzi želim pomoći svojim znanjem i vremenom da kroz razno razne aktivnosti omogućimo djeci ljepše djetinjstvo.”

Cijelo vrijeme na radionici nije nedostajalo entuzijazma i želje za znanjem. Osnivači su cijelom procesu pristupili izrazito ozbiljno, njihova međusobna suradnja i razumijevanje je rezultirala odlično odrađenom poslu i pripremi za razvoj daljnjih aktivnosti. SMIH vidimo kao udrugu koja svojim djelovanjem može uspostaviti zdrave temelje društvenog poduzeća kroz razvoj gospodarskih djelatnosti te postepeno osigurati financijsku samoodrživost i otvaranje novih radnih mjesta. Vjerujemo da ćemo još puno pisati o ovim divnim mladim ljudima koji su odlučili preuzeti odgovornost života na otoku u svoje ruke.

 

Autorica: Maja Jurišić

Foto: Andro Nigoević