Viški arhipelag dobiva ”Green destinations” oznaku održivog turizma

Zahvaljujući europskim sredstvima i razvojnoj agenciji JU RERI SD Viški arhipelag dobit će oznaku održivog turizma, a certifikat ‘Green Destinations’ drugi je takav u Hrvatskoj i prvi u Dalmaciji – piše slobodnadalmacija.hr

Fantastična vijest za stanovnike otoka Visa potvrđena je okončanjem projekta “LABELSCAPE” koji se provodi u sklopu međunarodnog programa Interreg Mediterranean. Radi se o svjetski priznatoj markici koja svim posjetiteljema ukazuje kako se na našem srednjodalmatinskom otoku provodi održivi turizam, kako se živi s prirodom, kako se pazi na ekologiju, štiti okoliš te je ljudsko djelovanje na “zeleni” život smanjen na najmanju razinu.

 

POSTUPAK CERTIFICIRANJA

A brendiranje turističke lokacije, otoka Visa i pripadajućih otoka od Biševa, Sveca,… startalo je prije dvije godine s aktivnostima razvojne agencije JU RERA Splitsko-dalmatinske županije, koja je kroz projekt gdje sudjeluje deset partnera iz Italije, Grčke, Španjolske, Portugala, Francuske i Slovenije, financirana sredstvima EU-a, započela s pripremom za postupak certificiranja dionika turističkog razvoja Viškog arhipelaga.

Sada je sve privedeno kraju donošenjem završne odluke o početku provedbe certificiranja turističke destinacije Viškog arhipelaga.

– Naša destinacija već u startu ima brojne prednosti za dobivanje oznake “zelena”, a svi znamo kako svaki brand donosi puno benefita. Naš zaostatak razvoja u odnosu na druge otoke sada možemo iskoristiti kao prednost, sačuvali smo okoliš i sad je prilika da kroz ovaj brend to kapitaliziramo i vratimo mlade ljude na otok – istaknuo je tijekom konferencije Tonči Božanić, zamjenik ravnatelja RERA-e, dok je voditelj projekta Ivo Benzon pojasnio:

– Ovaj izuzetno specifičan arhipelag bit će prva lokacija u Dalmaciji s certifikatom održivog turizma!

Ovaj važan pomak prema još boljoj budućnosti podržali su i gradonačelnik Visa Ivo Radica, gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević, kao i županijska pročelnica za turizam i pomorstvo Matea Dorčić, direktori turističkih zajednica Visa Ivo Fiamengo i Komiže Bogoljub Mitraković, predsjednik Gradskog vijeća Komiže ujedno i predsjednik Uprave “Modre špilje” d.d. Edo Bogdanović.

 

ENERGETSKI SAMOSTALAN

– Naš otok je energetski samostalan, od izvora vode do solarne energane – prisnažio je cijeloj “zelenoj” priči Ivo Radica, dok je Tonka Ivčević pozdravila zajedničku inicijativu, iznoseći i jedan segment koji postaje otočna “slatka” briga:

– Imat ćemo problema s manjkom kadra kako bi sve ove projekte za koje povlačimo milijune EU novca i proveli.

Uključila se on-line i Jana Apih iz slovenske tvrtke “GOODPLACE” koja je predstavnik svjetski priznate oznake certifikata nizozemske “Green Destinations”, pojašnjavajući o fazama samog certificiranja, kriterija brendiranja, te benefita kada imate tu oznaku koja je potvrda kvalitete, brige o okolišu.

Sada Višane čeka 11 koraka certificiranja koja se mogu provesti do sljedeće turističke sezone, dok će nositelj certifikata “Green Destinations” biti Geopark Viški arhipelag.

 

Brendiranje turističke ponude

Opći cilj projekta “LABELSCAPE” je razviti mehanizme za integriranje oznaka održivosti u šire turističke politike i pružiti potporu inicijativama temeljenim na odredištima u procesu certificiranja. Naime, globalni turistički trendovi utječu na rastuću potrebu za korištenjem turističkih i prirodnih resursa, a odgovornost lokalnih nositelja turističkih razvojnih politika, jest osigurati održivost razvoja kroz odgovornu turističku valorizaciju.
Jer moramo istaknuti – najsnažniji alat u postizanju prepoznatljivosti imidža same destinacije te održivosti razvoja, pokazalo se upravo brendiranje turističke ponude kroz sustave certificiranja održivog turizma.

__________
Izvor: slobodnadalmacija.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.